Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Могат ли фирми да уволняват служители заради публикации във Facebook?

Тодор Капитанов, КНСБ, Геновева Христова-Мъри, управляващ директор на Ligna Group и председател на Българския мебелен клъстер, Бизнес старт, 21.10.2019

Има редица примери с работещи хора, срещу които е имало административни последици от работодатели заради активността им във Facebook. Има и случаи, които са добили популярност в медиите. Това каза Тодор Капитанов, КНСБ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Преди година работник от Павел баня беше уволнен, защото е публикувал във Facebook фиша от своята заплата в размер на 388 лева“.

"Уволнението е много крайна мярка. Особено в момента, когато всички работодатели се борят за най-добрите служители на пазара на труда. При този недостиг на кадри уволнението на качествени служители е пресилено", коментира Геновева Христова-Мъри, управляващ директор на Ligna Group и председател на Българския мебелен клъстер.

"Примерът от Западна Европа е за разбирателство и диалог между работодателите и служителите. Сега работници и работодатели се обединяват върху полето на диалога, че всяка една отделна фирма следва да си определи тези етични политики", заяви Капитанов.Според него работодателите трябва да са моторът на доброто общуване в социалните мрежи.

"Една от клаузите в етичния кодекс е за запазването на фирмената тайна, защото информацията е основният инструмент в сферата на услугите, който прави една фирма конкурентоспособна", обясни Христова-Мъри.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт