Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Основната битка на българските превозвачи е да не трябва да се връщат на 4 седмици в България

Д-р Веселин Грозданов, член на УС на клъстер "Зелен транспорт", Бизнес старт, 23.09.2019

Един от основните проблеми е, че България прекалено късно се противопостави на пакета „Мобилност“ и решенията от Франция. Но през последната година има обединение без значение от партийната принадлежност, което е похвално, че може да защитаваме национална кауза. Това каза д-р Веселин Грозданов, член на УС на клъстер "Зелен транспорт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Пакетът „Макрон“ е насочен към командировките на служителите, регламентирането на почивките и каботажните превози. Превозвачите изпитват притеснения и за трите точки".

Сериозен е проблемът с каботажните превози, коментира той.

„Още преди България да стане член на Европейския съюз през 2007 г. беше забранено българските превозвачи да извършват каботажни превози. Забраната беше за 10 години и изтече през 2017 г. Каботажен превоз е да се извършва транспорт на територията на една държава или вътрешнообщностен за ЕС".

"Планът предвижда българските превозвачи да се връщат максимум на 4 седмици в България при извършване на каботажни превози", уточни той. 

"Ембаргото срещу Русия се отрази негативно на българските превозвачи. Много от превозвачите, които возеха към Русия, се насочиха към европейския пазар", заяви Грозданов.

"В момента има големи ограничения към българските превозвачи за превоз към Близкия изток и Русия".

Според Грозданов основната цел на българските превозвачи е да не се налага да се връщат в България на всеки 4 седмици.

„Искат да изхвърлят българския бизнес от Европа, но европейските търговски фирми навлязоха в България. Двата основни отрасъла, които носят валутни постъпления на България, са туризъм и транспорт".

"Тези, които работят в България, трябва да получават същите заплати като на колегите си в Европа", смята той.

Той говори и за новия начин на придвижване в София чрез електрически тротинетки.

"Смятам, че е правилно временно да се забранят, докато се установи точна регулация, но не и за постоянно, защото това е бъдещето на придвижването в топлите дни".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт