Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Икономиката страда от резките движения в цените на петрола

Галина Александрова, журналист, 3e news, Бизнес старт, 18.09.2019

Пазарът на петрол днес показа, че върви към успокоение. Цените започнаха да падат и почти се връщат на нивата отпреди петък. Няма логика за предсказване на цени 80-100 долара за барел. Важно ще бъде как ще се развият отношенията между САЩ и Иран, тъй като това е факторът, който продължава да поддържа напрежение в региона и може да се отразява на цените с всяко изказване на американския президент Доналд Тръмп за евентуално нападение срещу Иран. Резките флуктуациите в цените влиият негативно на икономиката, заяви Галина Александрова, журналист, 3e news, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Военен конфликт би намалил преносните възможности на петрола. Но аз очаквам успокоение. Самите компании нямат интерес от повишение на цените, тъй като стават неконкурентоспособни".

Галина Александрова твърди, че има достатъчно запаси от петрол.

"Самият факт, че Тръмп веднага обяви освобождаването на част от резерва на САЩ, го потвърждава. Саудитска Арабия също разполага с един сериозен резерв за 45 дни, както и Русия. Не очаквам недостиг на предлагане", допълни тя.

Още по темата

"Възстановяването на производствения капацитет на Саудитска Арабия зависи от възможността тя да осигури защита от следващи подобни нападения", подчерта журналистът.

"Интересът бе да се предизвика някакво напрежение. Появиха се конспиративни теории за договореност между Русия и Саудитска Арабия, тъй като страните от ОПЕК+ имат интерес от по-високи цени на петрола. Лично аз не го намирам за релевантно - самите компании не печелят от значително повишаване на цените в дългосрочен план".

Гостът обясни, че цените под 60 долара за барел се се оказали недостатъчни, за да покрият бюджета на представителите на картела - това доказват намалелите инвестиции.

"Търсенето на петрол все още не може да се ограничи драстично", посочи Александрова.

Последни новини
Още от Бизнес старт