Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Въвеждането на технически паспорт за автомобилите е излишно, смята експерт

Христо Радков, председател на МЕНСА България и председател на Българското обединение на шофьорите (БОШ), Бизнес старт, 20.08.2019

Христо Радков, председател на МЕНСА България и председател на Българското обединение на шофьорите (БОШ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Радков, председател на МЕНСА България и председател на Българското обединение на шофьорите (БОШ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България само 1% от инцидентите настъпват заради технически проблеми на пътните превозни средства, показват данни на Пътна полиция. Според същата статистика над 96% от инцидентите са по вина на водача. Това каза Христо Радков, председател на МЕНСА България и председател на Българското обединение на шофьорите (БОШ), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според него не е необходимо да се въвежда технически паспорт на автомобила.

„Предвидено е в техническия паспорт да се отразява всяка промяна на част или всеки ремонт на пътното превозно средство. Това няма как да се случи. В един момент хората няма да отразяват какво са сменили в автомобила. Това ще засили черния сектор“.

В момента всички автомобили, включително и старите, задължително преминават през годишен технически преглед, коментира Радков.

"В проектозакона за пътните превозни средства прозират лобистки интереси. Мотивите са, че има повишаване на аварийността по пътищата".

Очаква се таксата за шофьорските курсове да се повиши след въвеждането на повече часове, заяви той.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт