Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Случаят с НАП: Какво може да научи тя от американската Equifax

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 22.07.2019 г.

Последиците от хакерската атака срещу Equifax; Andrew Harrer/Bloomberg Последиците от хакерската атака срещу Equifax; Andrew Harrer/Bloomberg

Националната агенция по приходите (НАП) в България бе ударена от хакерска атака през миналата седмица, с което бе привлечено вниманието не само на местните, но и на световните медии, тъй като темата с изтичане на лични данни е изключително деликатна през последните години. Американската кредитна компания Equifax премина през този ужас през 2017 г., като тя ще трябва да плати извънсъдебни обезщетения за около 700 млн. долара. Това коментира гл. редактор на Investor.bg Бойчо Попов в традиционната си технологична рубрика за „Бизнес старт“.

При случая с Equifax бяха засегнати повече от 143 млн. души по целия свят и макар това да е несъизмеримо със ситуацията в НАП, сходствата са забележими.

Защитаването и обработването на лични данни от подобни институции трябва да премине на друго ниво, като част от решенията в САЩ са да се създаде фонд за обезщетяване на потърпевшите от подобни криминални деяния.

Още по темата

Две години по-късно Equifax не може да се възстанови от щетите, а колко ли време би отнело на родната агенция, за да поправи стореното и да подсигури системите си за в бъдеще?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт