Работодателят на задържания за кибератаката срещу НАП - готов да съдейства на прокуратурата

От компанията посочват, че заподозреният е бил неин лоялен служител

19:03 | 17 юли 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

ТАД ГРУП следи ситуацията отблизо и ще съдейства изцяло на прокуратурата за изясняване на подробности във връзка с последните развития по случая с кибератаката срещу Национална агенция за приходите (НАП), става ясно от официално становище на компанията, публикувано на нейния сайт.

Преди дни хакер разби системата на НАП, предизвиквайки вероятно най-големия теч на лични данни на милиони българи.

По-рано днес началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев посочи, че предполагаемият извършител е бил задържан, съобщи Investor.bg.

Заподозреният е 20-годишният Кристиян Бойков, който е служител на фирмата за киберсигурност.

„Кристиян е наш служител от 2017 г. на позиция „Експерт Киберсигурност“. Като част от компанията, Кристиян винаги се е отнасял с етичност, професионалност и лоялност, както към работните си ангажименти, в това число и към нашите клиенти, така и към целия екип“, посочват от ТАД ГРУП.

В сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на ТАД ГРУП Георги Янков коментира предстоящият одит, който ще бъде направен на информационната система на НАП и на системата за информационна сигурност. Подобни мерки трябва да се предприемат периодично, за да може такива кризи да се управляват далеч по-лесно, да има активно управление на риска, посочи той.

„Винаги потенциално остарелите технологии са най-големият източник на уязвимости. Това са технологии, които са излезли от поддръжка от съответния разработчик, той не се грижи за тяхната актуализация, а нови и нови уязвимости се откриват непрестанно“, добави Янков.