Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да се насърчи социалното предприемачество?

Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, Бизнес старт, 16.07.2019

Притесненията са, че може да се окаже, че сме оставили много пречки по пътя на социалните предприятия. Притесненията са свързани с методиката на оценяване. Това каза Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Според закона има два вида социални предприятия – клас А и класа А+. За клас А условията са предприятието да има поне 7 хил. лева печалба през изминалата година или да е наело поне 3 лица от посочените в закона уязвими групи. Предприятията от клас А+ отговарят на двете изисквания или се развиват в една от областите в България, където безработицата е над средната за страната".

Важно е да има и меки мерки, които да насърчават и стимулират хората. Тези мерки са свързани с обучение, подкрепа за справяне с административните проблеми и достъп до финансиране, заяви Шабани.

Политиките трябва да са насърчителни, а не задължителни, коментира тя.

"Ако просто задължим работодателите, без да им дадем възможността да се справят, това ще изкриви картината и накрая работодателите ще наемат, за да изпълнят формално изискванията".

Социалните предприятия може да са чудесен мост за адаптиране на хората на работното им място, обясни гостът.

Тя коментира и предложението на номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за равнопоставеност между половете в бордовете на компаниите в Европа.

"Равнопоставеността на жените е тема, която не сме защитили до край и трябва да се правят допълнително мерки в тази посока".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт