Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да идентифицираме кризите, мислейки глобално и в перспектива

Стефан Георгиев, социолог, Институт за социална интеграция; и Страхил Делийски, политолог, СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 27.03.2019

Трябва да мислим стратегически, а не "на парче", разпознавайки и борейки се със социалните кризи, споменаха Стефан Георгиев, социолог, Институт за социална интеграция; и Страхил Делийски, политолог, СУ "Св. Климент Охридски"; в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Книгата „България 2019 – Нови хоризонти: Съмнения, надежди, перспективи”, на която е съставител Стефан Георгиев, прокламира идея за мисленето в перспектива в България, обмислена от него и негови колеги от Фондация Фридрих Еберт, Бюро България, и представители на Института за социална интеграция. Тя дава заявка за мисленето в перспектива, която често не се случва системно. Ако има анализ и коментар, той засяга злободневните скандали в близко бъдеще, споделя Стефан Георгиев.

Искаме да насочим вниманието на читателите към един генерален проблем на академично и гражданско ниво – конфликтът между капитализма и демокрацията, формирал пробойни в социалната и политическа практика, уточни един от авторите на книгата, Страхил Делийски. "От една страна, стои идеята за социално неравенство като основно сила на капитализма. От друга страна, имаме идеята за политическо равенство като ключ към разгръщането на демократичните принципи. Неолибералната държава съдържа в себе си този конфликт с неравенствата, които възпроизвежда и задълбочава, както и концентрацията на ресурс и богатството – а това води до концентрация на власт и свръхпредставителство на определени групи. Особено след кризата през 2008 г. демокрацията и капитализмът съвсем не си приличат", допълни той.

Обединени сме, че трябва да стартираме разговор за системен подход за идентифициране на кризите и начините за преодоляването им. Темите са бъдещето на демографията, образованието, дигитализацията. Да мислим стратегически и визионерски, а не „на парче“, счита Стефан Георгиев.

Следва да участваме в процеса на преосмисляне на системата на глобално разделение, смята Страхил Делийски.

Неизбежната нужда от реализъм и визионерство относно бъдещето на България трябва да ни води, убеден е Стефан Георгиев.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт