Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблем с управлението е имало и при двете катастрофи с Boeing 737 Max

Ангел Борисов, авиоексперт; Николай Стойков, изпълнителен директор на Alaric Securities, Бизнес старт, 18.03.2019

Разчитането на черните кутии след катастрофата със самолетa на Boeing 737 Max 8 в Етиопия все още не е факт. За момента обаче е известно, че проблем с управлението е имало и при двете катастрофи с този модел – тази в Индонезия от 2018 г., и тази в Етиопия от началото на март. Това каза Ангел Борисов, авиоексперт, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„И при двата инцидента екипажът се е обаждал на "ръководител полети" заради затруднения с управлението на самолетите. Това означава, че машините и в двата случая не са се подчинили на пилотите или са пропадали неконтролируемо без пилотите да могат да се справят със ситуацията. Вероятно пропуските на компанията не са само софтуерни“.

Поради регулационни причини авиационните компании в целия свят предпочитат да използват стари, вече одобрени дизайни за новите си самолети, отбеляза Николай Стойков, изпълнителен директор на Alaric Securities.

Дизайнът на Boeing 737 Max 8 е вече остарял, той е от началото на 60-те години на миналия век. Проблемите по него са очевидни - с дизайна му са направени компромиси, вероятно не само с него“.

Още по темата

Гостът подчерта, че преди разчитането на черните кутии от самолета версиите за случилото се са само спекулации. Според него сривът в цените на акциите на компанията ще бъде временен, стига докладът след катастрофата да не отчете сериозни пропуски от страна на Boeing.

“Трудно е да се каже, че Boeing би загубила сериозни позиции на пазара заради катастрофата. На този етап инвеститорите сякаш очакват компанията да се справи сравнително бързо с проблема“.

Стойков добави, че има вероятност Китай да се възползва от инцидента със самолета на американската компания в търговската война между Вашингтон и Пекин.

„Козът на Китай едва ли обаче ще остане валиден в дългосрочен план“.

Според госта динамиката на световните капиталови пазари ще се диктува основно от движенията на лихвените проценти след заседанията на централните банки, както и от отслабения растеж на световната икономика.

„Събития като Brexit във Великобритания отдавна се дискутират от пазарите и неяснотата около тях вече не дава толкова съществено отражение“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт