Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инициативата RE:TURN - как успелите българи в САЩ ще помогнат на бизнеса тук

Елина Халачева, управляващ партньор, BrightCap Ventures; Геновева Христова, управляващ директор, Ligna Group; Бизнес старт, 14.03.2019

Елина Халачева, управляващ партньор, BrightCap Ventures; Геновева Христова, управляващ директор, Ligna Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елина Халачева, управляващ партньор, BrightCap Ventures; Геновева Христова, управляващ директор, Ligna Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темите на дискусиите по време на срещите в САЩ в рамките на инициативата RE:TURN бяха свързани с екосистемата в България, условията за развиване на глобален бизнес, както и примери за успешни български предприемачи, заяви Елина Халачева, управляващ партньор, BrightCap Ventures, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Присъствах и на трите събития, като бях панелист в Сан Франциско. Повечето българи идваха, за да се информират за случващото се у нас и да завържат контакти", допълни Елина Халачева.

"Аз също присъствах на трите срещи и бях панелист в Сиатъл. Бях впечатлена от енергията в залата. Основното послание, което успяхме да дадем на нашите съграждани, е, че България е избор. Всеки, който иска, би могъл да се върне", коментира от своя страна Геновева Христова, управляващ директор, Ligna Group. Инициативата RE:TURN е съвместен проект на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, фондация "Америка за България", фондация "Решения за бъдещето" и Българския предприемачески център.

Най-честите въпроси към предприемачите и инвеститорите бяха - какво едните търсят в компаниите, в които инвестират, какво предприемачите търсят в инвеститорите, и дали средата в България е подходяща за развиване на бизнес, посочи още Елина Халачева. Според нея успешната формула е да се създаде екип от инженери и програмисти в България, а в чужбина да бъдат хората, занимаващи се с маркетинг и продажби.

Капитал в България има, има страхотни фондове, стига да имаш идея и визия, спомена Геновева Христова. "Установихме контакти с архитекти, дизайнери, които оперират на местния пазар. На 19 април тази година в София ще бъде открит криейтив хъб, който ще подпомага развитието на креативните индустрии - визуални изкуства, кино, музика, литература, игри, медии, архитектура и интериорен дизайн. Софийският хъб подписа договор с Българския иновационен хъб в Сан Франциско, като идеята е да създадем мост между българския бизнес и хората, които желаят да инвестират у нас", разкри още тя.

"Ние като фонд наблюдаваме компании, които са стъпили или ще стъпят на американския пазар. Ние ще подкрепим финансово Българския иновационен хъб в Силициевата долина. България се превръща в хъб за иновации и вече привличаме много успешни предприемачи, за които визовият режим е лек", категорична е Елина Халачева.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт