Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Стартъп виза и гъвкаво АД насърчават предприемачите в България

Натанаил Стефанов, председател на Българската стартъп асоциация BESCO, Бизнес старт, 05.03.2019

Една от основните промени, която се подготвя близо година, е въвеждането на стартъп виза. По този начин България ще може да привлича все повече чуждестранни предприемачи. Втората промяна е структуриране на нов вид дружество, което се нарича гъвкаво АД. Това каза Натанаил Стефанов, председател на Българската стартъп асоциация BESCO, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Гъвкавото АД   е нещо средно между ООД и АД. То ще улеснява стартъпите. При сегашното законодателство много от стартъп инструментите за финансиране като конвертируем заем и други не са възможни. Надяваме се, че новата правна форма ще привлече много чуждестранни компании в България, които да бъдат основани в страната“.

За осъществяването на тази идея са необходими промени в Търговския закон, уточни Стефанов.

България е извън топ 20 в класацията за европейските градове с най-голям обем привлечени средства от стартъпи, коментира той. На първо място през 2018 г. е Лондон с привлечени 5 млрд. евро, а на 20-о е Виена с 80 млн. евро. 

„България не е сред първите 20 града в Европа, защото през последните 2 години и половина  имаше застой на инвестициите в рискови компании. Процедурите, които се движат от Фонда на фондовете, се забавиха известно време, така че тази година се надявам инвестициите като количество и качество да нараснат много. Другата основна причина е, че част от българските компании се пререгистрират извън страната“.

Разликата между САЩ и Европа е, че тук средствата са в по-малки количества, докато в САЩ се дават големи инвестиции и се търси бърза възвращаемост. Надявам се, че пазарът ни ще узрее до този момент, заяви гостът. 

Според Стефанов България има малка, но силна финтех индустрия, качествени финансисти и програмисти. Поради това финтех компаниите у нас се развиват много добре.

Във видео материал може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт