Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Митове и действителности за бизнес средата в България

Пламен Грозданов в Бизнес старт, 03.04.2018

Въпреки някои положителни тенденции, които се очертават според данните на НСИ през последните месеци, има още много неща, които трябва да се направят в нашата страна. 

Това мнение изказа Пламен Грозданов, Съюз "Произведено в България", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Търговията обикновено бележи доста бурно развитие в последното тримесечие на годината, след което се наблюдава спад през първото тримесечие, коментира още той.

"По всички данни, които четем и наблюдаваме, ще има известно поскъпване  на горивата, вървим към увеличение на цената на електроенергията. Както виждате, бизнесът заяви стачна готовност по повод цените, които ще се предлагат от т.нар. американски централи. Това по никакъв начин не помага за подобряване на бизнес средата". 

Освен това се правят някои крачки от страна на управляващите, които притесняват бизнеса, каза още гостът. "Ще дам пример за проекта за промени на Наказателния кодекс, където незнайно защо правителството се готви да приравни корупцията в държавния сектор с тази в частния сектор. Това е една груба намеса в гражданския и търговски оборот на страната. Това е неправомерно разширяване на приложното поле на приложение на НК, още повече че там проблемите могат да се решават по Търговски закон, по граждански процесуални закони. Практически се инкриминира всяко неизпълняване на договор. Това е страшно, още повече за страна като нашата, която е страна на малкия и среден бизнес". 

"Другият проблем, който ни притеснява, това са кадрите. Наскоро излезе Индексът на конкурентоспособността на талантите. Показателите ни са много зле. Ние сме на 47 място от 119, но на 27 място от 28-те държави на ЕС. Що се отнася до уменията ни да привличаме чужди специалисти - ние сме на 75-о място. По пригодност на образователната ни система към нуждите на бизнеса сме почти в края - на 97 място". 

В малките и средните предприятия ли е корупцията в България? Какви са аномалиите в България, които пречат за подобряването на бизнес средата?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт