ЕС има нужда от по-голяма интеграция

Проф. Боян Дуранкев в Бизнес старт, 29.02.2016

Проф. Боян Дуранкев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Боян Дуранкев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако ЕС иска да заприлича на модерна организация, тя трябва в много отношения да копира единството на САЩ и в други - да възвърне старите традиции, довели до създаването му. Необходима е по-голяма интеграция, каза преподавателят в УНСС проф. Боян Дуранкев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

ЕС функционира като 28 оркестранти, които нямат диригент, и всеки свири това, което му харесва. 

"Може да се обобщи, че от Шанхай лъха доста силно вятърът на тревогата.", коментира Дуранкев във връзка със срещата на Г-20. Той подчерта, че светът се сблъсква със спадащ икономически растеж и невъзможност да се излезе от кризата от 2007-2008 г., както и с високи дългове. По думите му Китай ще бъде двигател на растежа в бъдеще. Според икономиста, ако продължават тенденциите на по-бърз растеж на дълга в САЩ, само след няколко години страната може да заприлича на Гърция или на Испания. Той посочи, че пред десетилетие дългът на САЩ е бил 35 % от БВП, а сега достига 86%. 

Според Дуранкев неравенството в света и в самите страни води до срив на растежа и една от големите възможности на фискалната политика е намаляването му. Той коментира още Brexit и политическите рискове в глобален аспект.

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Начало