Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Защо иновациите в българския железопътен сектор изостават?

Цветелин Колев, заместник-управител на "Експрес сервиз“, Бизнес среща, 21.05.2019

Локомотивният парк в България е много остарял и неефективен. Разликата с Европа е голяма. Концепцията за акумулаторни локомотиви не е позната у нас, докато на Запад те са широко използвани. Тя всъщност е подобна на тази на електрическите автомобили. Това каза Цветелин Колев, заместник-управител на "Експрес сервиз“, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Нашата система е много инертна, закостеняла... Липсата на знания е водещ фактор за слабия интерес към иновациите“.

Компанията, чийто заместник-управител е гостът, е наследник на Локомотивния завод в Русе, като част от нейната работа е производството на иновативни малки маневрени локомотиви с дистанционно управление.

„Идеята се появи, след като видяхме, че в България маневрените локомотиви са масово ненужно големи и не са енергийно ефективни“, разказа Колев. 

Такъв тип локомотиви масово се използват в Западна Европа. Имаме доста продажби у нас, наши клиенти са няколко големи индустриални предприятия“.

Гостът посочи, че компанията има клиенти и от Египет, Израел, Китай и дори Австралия. За да достигне до тях, дружеството разчита на германски партньор, на който е изключителен доставчик на локомотиви, и той успява да продаде техниката му по цял свят чрез търговската си мрежа, разказа още Колев.

Световните тенденции не влияят съществено на дейността на компанията, добави нейният ръководител.

Секторът е по-скоро консервативен, той не се влияе толкова от световните икономически процеси“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща