Давос: Технологиите ускоряват трансформацията на труда, смята Ален Деаз от Adecco

Ален Деаз, главен изпълнителен директор на Adecco Group

Ален Деаз, главен изпълнителен директор на Adecco SA, по време на панелна сесия на 3-тия ден от Световния икономически форум в Давос, Швейцария, 24 януари 2019. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Ален Деаз, главен изпълнителен директор на Adecco SA, по време на панелна сесия на 3-тия ден от Световния икономически форум в Давос, Швейцария, 24 януари 2019. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ален Деаз, главен изпълнителен директор на Adecco Group, която набира служители за големи фирми както за временна, така и за постоянна заетост, коментира влиянието на политическите рискове върху бизнеса на компания в Европа. Той също коментира Брекзит и американската икономика от Давос, където се провежда ежегодния Световен икономически форум.

В момента в САЩ бизнесът ни все още върви много добре, както и в Азия. За нас по-голямото притеснение е Европа, където геополитическата ситуация има отражение като цяло върху бизнеса.

"Със сигурност автомобилната индустрия в Европа е изправена пред трудности поради новите правила за отделянето на вредни емисии. Това имаше голямо отражение в Германия, но и в други страни. Освен това бяха въведени някои регулации на фона на геополитическата несигурност. В условия на несигурност хората спират да наемат и да инвестират, а това носи последствия и за нашия бизнес", посочи той.

От Adecco Group все още не забелязват някакво значително отражение, свързано с Брекзит върху бизнеса им. По думите му както наемането на временен персонал, така и за постоянна заетост отбелязват добро представяне във Великобритания. 

Броят на компаниите, които местят офисите си извън Великобритания всъщност е много ограничен, както е и броят хора, напускащи Великобритания.

На американския пазар компанията наблюдава нисък ръст в наемането на персонал за временна заетост. Хората предпочитат постоянната заетост и в тази отбелязваме много добри резултати в САЩ, коментира директорът и посочи, че това демонстрира силата на икономиката на страната и доверието за бъдещето сред компаниите.

Дошло е време за действие по отношение на преквалификация и увеличаване на квалификацията.

По думите му вече от много години се обсъжда трансформацията на труда, но "вече виждаме, че технологиите ускоряват този процес". Правителства, работодатели и самите служители трябва да предприемат действия. Важно е работодателите да въвеждат правилната рамка и стимули за преквалификация на служителите в компаниите, посочи още той.

Това може да спаси не само бъдещия ръст, тъй като трябва да подготвите кадрите си на бъдещето. Също така тук в Давос чуваме за много компании, които имат недостиг на кадри, особено на такива с нови компетентности. Например в киберсигурността.

Деаз е убеден, че в много случаи компаниите могат да преквалифицират хората си дори и в области като киберсигурността. "Тъй като няма винаги да са ви нужни твърде високо квалифицирани хора, дори в киберсигурността. Трябват ви няколко. Но освен това имате нужда и от голям брой хора, които бих определил като такива със средна квалификация, които можете да преквалифицирате", допълни той.

Чуйте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи