Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Руската фондова борса спря търговията с евро и долари заради последните санкции

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 13.06.2024 г.

16:30 | 13 юни 2024
Обновен: 16:47 | 13 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Основната руска борса съобщи, че спира търговията с щатски долари и евро, след като администрацията на американския президент Джо Байдън въведе набор от мерки, предназначени да изолират допълнително Москва от международната финансова система заради войната в Украйна.

Московската борса спря търговията на чуждестранна валута, ценни метали, акции, пари и извънборсовата търговия на стандартизираните пазари на деривати на инструменти със сетълмент в долари и евро.

Преди спирането на търговията индексът MOEX отвори с 4% спад.Мярката пося объркване сред пазарите относно последиците от санкциите. Промените вероятно ще доведат до увеличени разходи за участниците на пазара поради по-високи комисиони и по-големи спредове купува-продава, както и неблагоприятни колебания на обменния курс.

Сетълментите с чуждестранен контрагент и външнотърговските операции могат да бъдат отрицателно повлияни. Ограниченията могат да окажат въздействие и върху търговията с юани, която сега представлява повече от половината от обмена на чуждестранна валута

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.