Как да инвестираме първите си 1000 долара? Попитахме петима експерти

Анкетата на Bloomberg TV Bulgaria, "В развитие", 24.06.2024 г.

15:55 | 1 юли 2024
Обновен: 06:45 | 2 юли 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Първите стъпки в инвестирането са особено важни - както е и при всяко ново начинание - като начинаещият инвеститор трябва да има както достатъчно информация, за да направи избора си, така и реалистични очаквания. Но има ли винаги печеливша комбинация и какви са най-добрите опции? Попитахме петима експерти за най-добрите начини да започнете да инвестирате с първите си 1000 долара.

Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor

 

"Първото, което ми идва наум, е че трябва да се инвестира в основния индекс S&P500. С 1000 долара може да се инвестира в ETF, който е под формата на акция. По този начин [инвеститорът] ще може да притежава 500-те най-добри американски акции, които в крайна сметка покриват около 50% от целия пазар", каза Леков и добави, че говори само за дългосрочни инвестиции.

"Истината е - пари се правят на борсата само от дългосрочни инвестиции."

 

Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в "БенчМарк Финанс"

 

"Една от най-добрите инвестиции за последните 50-100 години е американският индекс S&P500 - всички знаем прословутата 10% средна годишна доходност, който той генерира за инвеститорите... В момента друг инструмент, който е доста интересен заради по-високите лихвени проценти, са облигационните пазари - всички краткосрочни държавни облигации, които се търгуват на паричните пазари, носят едни нелоши алтернативи. Тази инвестиция е доста по-ниско рискова, и ако се гледа от перспектива за изграждане на дългосрочно портфолио, облигационните инструменти не са за подценяване."

Криптовалутите са подходящи за инвеститори, които търсят по-висока доходност и са готови да се изложат на по-висок риск, каза Пиринлиев.
 

Климент Робев, координатор "Финансова грамотност", ЕЛАНА Трейдинг

 
"Първите 1000 долара могат да бъдат инвестицията с най-голяма възвращаемост, ако бъдат вложени за подобряване на нашите умения или повишаване на знания - как да анализираме пазара или компания, или да се научим да сме дисциплинирани и постоянни като инвеститори."

С натрупването на опит инвеститорът намира оптималната си стратегия и нивото на риск, с което се чувства най-добре, добави Робев. "Инвестирането не е спринт, а е маратон."
 

Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Компас Инвест

"Най-важното за начинаещия инвеститор е на първо място да знае хоризонта на инвестицията, оттам следва да се определи рисковия профил... За 1000 долара най-подходящото е взаимен фонд - по този начин инвеститорът може да започне да придобива усещане за пазара, как да се инвестира, в какво."

Добре е да се започне с по-ниско рискови фондове, към балансирани и по-агресивни, смята Великов и добави, че не трябва да се правят първи стъпки в инвестирането без предварителна подготовка и опитен ментор.
 

 

Даниел Василев, икономист и пазарен анализатор

"Хората често пропускат да инвестират в себе си - да инвестират първите 1000 долара в образование и опит, чрез някаква форма на демо сметка, курсове, помагала, учебници."

С 1000 долара човек не може да подсигури финансовото си бъдеще наведнъж, но трупането на опит може да помогне за бъдещото натрупване на капитал, каза Василев и добави, че новият инвестотор трябва да е наясно какво иска да постигне преди да започне да търгува.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

Анкетата не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.