Парламентарната здравна комисия одобри предложението на БСП за внос на "Спутник V"

За да стане факт, са нужни промени в Закона за лекарствата, както и одобрението в пленарна зала

20:20 | 28 април 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Парламентарната здравна комисия одобри предложението на БСП за внос на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", предава Investor bg.

Според проекта на решение, приет днес, Народното събрание трябва да възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване на ваксината и достъп на българските граждани до "Спутник V“ още преди да бъде одобрена за употреба от ЕМА и Европейската комисия.

Решението бе взето след оспорван дебат с участието на депутати, експерти и представители на съсловните организации. Председателят на комисията Александър Симидчиев предложи да се възложи на Министерски съвет да предприеме първи стъпки за проучване на възможностите за прилагане на ваксината "Спутник V" след получаване на разрешение на ЕМА, което бе отхвърлено.

„На практика така се преповтаря решението на миналия парламент, това няма да доведе до решение на проблемите ни независимо от твърденията, че имаме достатъчно ваксини", заяви проф. Михайлов.

Предложението на БСП получи подкрепата на "Има такъв народ".

От ГЕРБ обявиха, че няма да гласуват за предложението, тъй като то повтаря вече проведена дискусия при предходното обсъждане на въпроса в 44-ото Народно събрание. 

Искането на левицата вече беше отхвърлено веднъж от предишния парламент. Преди месец парламентарната здравна комисия на предходното Народно събрание не прие внесеното от левицата предложение за купуване на „Спутник V“.
поред директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов законодателството ни в момента не позволява използването на ваксината у нас, преди тя да бъде одобрена от ЕМА.

Съгласно действащото в България законодателство, което е хармонизирано с европейското, за да се разпространява лекарствен продукт у нас, той трябва да е разрешен за употреба чрез централизирана процедура. Тя е задължителна за определени продукти, в които попадат и ваксините срещу COVID-19, поясни той, като посочи, че разрешение за употреба се издава след задълбочена оценка за безопасността и ефективността от Европейската агенция по лекарства, повтори и Костадин Ангелов.

Според него ако се приеме това решение, ИАЛ няма капацитета да извърши оценка за безопасността на ваксината.

Министерството на здравеопазването не е против "Спутник V", проблемът е законов на национално ниво, заяви министърът в оставка.

Даниела Дариткова от ГЕРБ посочи, че е нужна и промяна в няколко други закона, което досега не е направено. От БСП се ангажираха да предприемат нужните стъпки за това. „Ако се прецени, че внасянето на „Спутник V“ е в интересите на нацията, сме готови да внесем проект за нормативни промени", категоричен бе проф. Михайлов.

Цялата статия може да прочетете на investor.bg