Доц. Кунчев: Ваксината на Johnson & Johnson ще се използва без ограничения

Европейската агенция за лекарства (ЕМА) даде зелена светлина за употребата на ваксината

20:22 | 26 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Ваксината на Johnson & Johnson ще се използва без ограничения, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщи БГНЕС.

България изчакваше официалното становище, за да реши да започне ваксинацията с препарата на Johnson & Johnson. Европейската агенция за лекарства (ЕМА) даде зелена светлина за употребата на ваксината. Почти 7 страни взеха положително решение, такова е и на Агенцията по храни и лекарства на САЩ.

Доц. Кунчев съобщи, че известно количество от еднодозовата ваксина ще бъде насочено към туристическата индустрия с оглед началото на сезона. Там до момента има 80 хиляди души, заявили желание за имунизация.

"Освен при туристическата индустрия, правим сметки ваксината на „Янсен” да бъде използвана и при ромското население", каза Кучнев, уточнявайки, че тази ваксина ще се използва при групите, при които да се постигне по-бърз ефект и където ще е по-трудно поставянето на втора игла.

"Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28 април, от производителя Johnson & Johnson – 14 000 дози. До тогава ваксината остава на склад с мотива количествата да се разпределят по-добре", обясни доц. Кунчев.

26 имунизационни пунктове ще работят по време на Великденските празници. В тях ще има ваксини на „Астра Зенека” и на „Пфайзер”. В София те са в „Пирогов”, ВМА, Александровска и Окръжна болница.

"Не мога да предричам какъв ще е интересът по време на празничните дни, надявам се той да е голям. Всички директори на РЗИ са уведомени да осигурят налични количества ваксини", каза още доц. Кучнев.

Днес в България пристигнаха 138060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя "Пфайзер" и 14400 дози от ваксината на "Астра Зенека". Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

"3,5 млн. дози от ваксината на „Пфайзер” се очакват до второ тримесечие", посочи от своя страна директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

"Вторите дози на „Астра Зенека” излизат в началото на месец май и ние горещо препоръчване ваксинацията да бъде завършена с ваксината, от която е поставена първата доза", подчерта още главният държавен здравен инспектор.

"Има много запитвания, но до момента България не е давала ваксини на други страни. Това е въпрос на политическо ниво", заяви още доц. Ангел Кунчев.