САЩ премахна ограниченията за ваксината Johnson & Johnson

От тук нататък всяка държава ще реши поотделно дали ще я използва

10:00 | 24 април 2021
Преводач: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските власти премахна ограниченията за ваксината на Johnson & Johnson, 10 дни след като призоваха пауза на използването ѝ, съобщи Bloomberg.

Следва решение на всяка една държава за това дали да прилага ваксината. Процесът може да отнеме няколко дни.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) написа предупредително изявление за риска от съсиреци, които са наблюдавани предимно при млади жени. Участниците в дискусията се разделиха на две мнения, като част от тях не бяха сигурни дали да се стартира ваксината отново, но в крайна сметка множеството реши -  препоръчване на ваксината на всички на 18 и повече години, но с допълнителни препоръки (предупредителен етикет) от FDA..

„Нашата отговорност като клиницисти е да гарантираме, че жените разбират този риск и ако имат друга алтернатива, по-добре да изберат нея.“, заяви председателят на комисията Хосе Ромеро след гласуването.

На 13 април Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) към Министерството на здравеопазването и хуманните служби на САЩ препоръчаха ваксината да бъде спряна поради потенциални странични ефекти след ваксинацията.

Общо 6,8 милиона души са били ваксинирани с това лекарство в САЩ, докато властите са регистрирали 15 случая на образуване на кръвни съсиреци при жени на възраст от 18 до 48 години в период от 6 до 13 дни след ваксинацията. Трима пациенти бяха починали.