Полезни идеи за здравословни диети

Не е лесно да промените хранителните си навици, но ако го направите към храни богати на витамини, минерали и други полезни вещества, то определено ще си заслужават усилията

10:00 | 20 април 2021
Обновен: 10:00 | 20 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: luckyfit
Снимка: luckyfit

Ежедневието в 21 век е изключително забързано и това ни кара да правим много неща механично. Стане ли дума за хранене, все повече хора споделят, че нямат време или желание да приготвят храна у дома и разчитат на магазините за бързо хранене или на ресторантите. Повечето от предложенията на пазара обаче се оказват нездравословни и консуматорите не успяват да си набавят необходими за благополучието им вещества.

В същото време все по-популярни стават здравословният начин на живот и редовните тренировки. Причината за тази мода е именно постигане на добро физическо и психическо състояние на хората. Всеки се оплаква, че няма време или се чувства изморен. Тренировките дисциплинират хората, а здравословната и разнообразна храна ги зарежда с енергия.

Не е лесно да промените хранителните си навици, но ако го направите към храни богати на витамини, минерали и други полезни вещества, то определено ще си заслужават усилията.

Много хора избират да гладуват, когато се борят с излишните килограми. Също така и много идеи за диети се базират на този принцип, но това не е здравословно и полезно.

Ако желаете да се докоснете до същността на здравословното хранене трябва да заложите на приема на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, месо, нискомаслени млечни продукти, риба, боб, яйца, ядки и други полезни храни. Важно е да приемате храни с ниско съдържание на наситени и транс-мазнини. Ограничете тестените изделия и захарите.

Друга част от здравословното хранене с голямо влияние е именно големината на порциите ви и честотата на хранене. Добре е да режимът ви да е съставен от три основни хранения и няколко междинни такива. Може да направите разпределянето като изчислите необходимия прием на калории за деня и се съобразите с него при избора на храни.

Много диети се опитват да съчетаят тези важни фактори, но не успяват да помогнат и да доведат до здравословно съществуване. Все пак има и такива, с които може да постигнете желания резултат, а той в последствие да стане полезен навик и начин на живот.

Диетата Dash: при нея фокусът е към пълнозърнестите продукти, растителното масло, пилешкото месо, рибата и ядките. Цели се да се увеличи приема на калий, калций и магнезий, а да се намали този на натрий. Също така да се приемат храни, които нямат високо съдържание на мазнини. Ограничава се солта, червеното месо, захарните изделия, наситените мазнини и безалкохолните напитки.

Режимът помага за изчистване на ненужните мазнини и на токсините в организма. Той е напълно съобразен с реалните нужди на организма и не го лишава от нищо.

Флекситарианска диета: тази диета се отличава с това, че ограничава приема на месо без да го изключва напълно. Той става един или два пъти в седмицата, а на негово място застава консумацията на храни, които съдържат повече протеин.

Фокусът е към пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, както и към боб, леща, яйца, тофу и ядки. Освен месото са ограничени и млечните продукти. Отново захарните изделия не са за предпочитане и трябва да се избягват.

Диета Mind: интересно съчетание на горните две диети. Противно на името си обаче тя не цели да се бори с излишните килограми. Тази диета цели да ви насочи към най-полезните храни за мозъка и да ви помогне да водите здравословен начин на живот.

Тя включва прием на вкусни и разнообразни зеленчуци и горски плодове. Също така можете да консумирате основно пълнозърнести продукти, пиле, бобови храни и ядки. Диетата е изключителна подходяща за хора, които са натоварени и изпитват трудност със запомнянето на важни неща.

Здравословният начин на живот е индивидуален за всеки, но основата е една и съща. Трябва да се ориентирате към полезен и разнообразен хранителен режим, който ще ви върне силите и радостта.

Ако се интересувате къде може да се подложите на полезна диета, не чакайте, а отворете сайта на Лъки Фит - https://luckyfit.eu  и разгледайте програмите и режимите и идеите за диети, които се предлагат там.