Томислав Дончев: При по-сериозни мерки срещу Covid-19 трябва да се фокусираме върху рисковите групи

Вицепремиерът заяви, че всички българи, които са над 65 години и са карантинирани, при поискване ще получават храна по домовете

11:53 | 31 октомври 2020
Обновен: 11:54 | 31 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Ако се предприемат по-сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса, фокусът трябва да е върху рисковите групи, коментира пред „Дарик радио“ вицепремиерът и член на Изпълнителна комисия на ПП ГЕРБ Томислав Дончев.

Той заяви, че всички българи, които са над 65 години и са карантинирани, при поискване ще получават храна по домовете. Дончев заяви още, че на общинско ниво там, където е имало нужда, капацитетът на патронажа е бил усилен. По думите му няма как всичко в България да бъде затворено, по примера на Франция. Вицепремиерът даде за пример Германия и думите на канцлера Ангела Меркел, която обяви, че страната няма ресурс да се справи, ако бъде бъде блокирана отново, както през март. 

В отговор на въпрос кой е писал плана за възстановяване и устойчивост на България, Дончев заяви, че са го изготвили експерти в Министерския съвет и Министерството на финансите.

Вчера вишепремиерът представи Националния план за възстановяване и устойчивост на България, обединяващ проектите, които страната ни ще защити пред Брюксел по инструмента „Следващото поколение Европейски съюз” и които ще бъдат финансирани от еврофондовете до 2027 година.

Планът е структуриран в четири стълба, но това не е финална версия на документа, уточни Томислав Дончев. „Иновативна“, „Зелена“, „Свързана“ и „Справедлива“ България – така звучат имената на четирите стълба в националния план за възстановяване и устойчивост, в който се разпределят 16,7 милиарда евро от следващата многогодишна финансова рамки и 12,2 милиарда евро от инструмента „Следващото поколение Европейски съюз”. В първия стълб основен акцент е върху образованието и науката, заяви той.

„Планът включва четири основни стълба. „Иновативна България“ с основна цел повишаване на конкурентоспособността на българската икономика, трансформирането й в икономика, базирана на знанието и интелигентния растеж. Вторият основен стълб е „Зелена България“. Тук ще бъде инвестирана най-значима част от ресурсите на плана - 37 %. „Свързана България“ - с дял от 22 %. „Справедлива България“ - със специален фокус върху социалното включване“.

По думите на Дончев енергийната ефективност, но не само саниране на сгради, е топ приоритетът в стълба „Зелена България”. При „Свързаност“ – дигитална и физическа инфраструктура, както и по-екологичен транспорт. Учене през целия живот, фокус върху уязвимите групи и електронизация са приоритетите в стълба „Справедлива България“.

В следващите два месеца всеки може да изпрати становището си по Националния план, за който е създаден и  специален интернет портал. "Един подобен документ не трябва да се превръща в миш-маш от исканията на всички. Трябва да има ясна рамка", посочи вицепремиерът. 

По Плана за възстановяване и устойчивост страната ни ще получи над 12 млрд. лв. безвъзмездно финансиране и до 9 млрд. лв. заемни средства. 

По думите му това не са просто едни нови пари към оперативните програми, които трябва да усвоим – планът е уникална възможност за огромни публични инвестиции там, където са основните нужди на България. Изпълнението предполага всяка година да бъде инвестиран поне 2 млрд. лв. допълнителен публичен ресурс, което би удвоило обемът на публичните инвестиции в страната, уточни още вицепремиерът. Според Дончев това е шанс за дигитална икономика, икономика на знанието, на високата добавена стойност и на зелените технологии.