Сачева: Трите кабинета на Борисов увеличиха четворно парите за инвалидите

Според социалния министър на протеста се случва "тежка злоупотреба с каузите на хората с увреждания"

16:08 | 2 август 2020
Обновен: 16:09 | 2 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителствата на Бойко Борисов са увеличили четири пъти средствата за хората с увреждания, заяви социалният министър Деница Сачева по време на извънреден брифинг по повод ескалиралият в събота срещу неделя протест на майките на деца с увреждания от организацията “Системата ни убива”, съобщава Investor.bg.

Сачева посочи, че сумата вече е 921 млн. лв. при 245 млн. лв. през 2009 г. Същевременно тя призова към повече разум и спазване на закона.

Общо с пенсиите за 2020 г. българското общество с данъците си плаща и помага за подобряването на живота на хората с увреждания по отношение на разходи за пенсии, инвалидност, лична помощ, винетки, финансова подкрепа и други помощи, като общите разходи са за 2,926 млрд.лева, каза министърът. В тази сума не влизат разходите за помощи за отопление, патронажна грижа, топъл обяд, хранителни пакети, социални услуги.

Министърът напомни, че преди дни са били одобрени допълнители разходи в размер на 122 млн. лева по бюджета на социалното министерство за лични асистенти, има и увеличение на стандарта за социални услуги с 21 на сто. Разходите за пенсии са 2 млрд. лева, разходите за лична помощ /лични асистенти/ до момента са 83 741 000 лева, като месечната помощ за дете с трайно увреждане се получава от 26 012 деца, а изплатената сума е 83 963 000 лева, месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания достига до 660 544 души и струва 229 776 234 лева. Това е само за първото шестмесечие, уточни министърът. Тя изтъкна още, че през изминалите две години са били приети три нови закона - за социалните услуги, за личната помощ и промени в Закона за хората с увреждания.

"Не системата убива, омразата убива", посочи министърът и призова медиите да бъдат внимателни при отразяването на случващото се, защото “и тези протести ще минат, но проблемите на хората с увреждания трябва да се решават отговорно".

От думите на участниците в пресконференцията, в която участват и представители на организации на хора с увреждания, се разбра, че не са на единни позиции с членовете на "Системата ни убива" и че в тази организация имало майки на деца с увреждания, но те не представлявали всички.

„Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, политики, програми и мерки, които ние разработваме с тях“, подчерта Сачева.

„Въпреки деструктивния характер на поведението на госпожа Вера Иванова тя е част от работните групи на Министерството на труда и социалната политика и като член като на тези работни групи тя получава информация и документи, справки. Има възможност да участва в активен диалог и разработването на политиките", обясни още Сачева.

По думите ѝ на протеста се случва "тежка злоупотреба с каузите на хората с увреждания”.

Припомняме, че от снощи полицията отказва да допусне микробус, в който има майки на деца с увреждания и две деца, да се присъединят към протестиращите на Орлов мост. Към протестиращите се присъедини и Мая Манолова, лидер на политически проект, която Сачева поименно назова, че се възползва от ситуацията, като е организирала "зловреден хепънинг", който се представя като защита на хората с увреждания.

По-рано през деня от брифинг на СДВР стана ясно, че полицията не е пуснала буса на "Системата ни убива" до Орлов мост, защото дотам се допускали само автомобили, за които е потвърдено, че снабдяват протестиращите с храна и вода. Това била принципната позиция на полицията, от която тя нямало да отстъпи. Самият бус не е бил блокиран напълно, защото му е  било разрешено да потегли в каквато и да е друга посока.