Деница Сачева: По 2 хил. души намират работа всеки ден

Около 82 хиляди са новите безработни вследствие на кризата с короноварисуса

12:47 | 27 юни 2020
Обновен: 12:49 | 27 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Деница Сачева: По 2 хил. души намират работа всеки ден

Около 82 хиляди са новите безработни вследствие на кризата с короноварисуса, но в последните две седмица по около 2 хил. намират работа всеки ден. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по Дарик радио. 

"Хората трябва да знаят, че не всичко може да бъде постарому, нищо все още не е зад гърба ни", коментира Сачева по повод удължаването на извънредното положение.

Според нея МС иска час по-скоро всичко да свърши, но все още това не е така. За последните 20 дни има ръст не само у нас, но и в Европа, допълни Сачева.

Не само броят на тестовете трябва да се гледа, но и динамиката на пътуванията. Социологическите проучвания показвата, че 40 процента от българите се страхуват. Сачева даде пример с детската градина на детето си, където част от родителит не пускат децата си.

"Новото при мерките "60 на 40" е, че няма да се иска предприятието да е спряло, да има престрой или намалено работно време. Също отпада изискването да са платени данъците и осигуровките за миналата година, но те трябва да са декларирани."

Социалният министър обясни, че все пак ще има и ограничения за някои сектори. Тези ограничения ще важат за онези предприятия, за които се получава субсидия за държавно делегирана дейност. Когато няма държавно делегирана дейност ще може да се кандидатства по тази програма.

"3 млрд. и 500 млн. лева се дават всяка година за хората в неравностойно положение, фрагменитрането на много видове помощи води и до злоупотреби", посочи Сачева, като изрази мнението, че трябва да се отпуска помощи не по отделни направления, а когато има нужда от това.