Сменят петима министри в кабинета

Марияна Николова заменя Николина Ангелкова, а здравният министър ще замени Владислав Горанов

11:00 | 23 юли 2020
Обновен: 11:05 | 23 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Промени в пет министерства, обявиха от правителствената пресслужба. 

Министър-председателят Бойко Борисов постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция – вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, относно кадровите промени в правителството, които да бъдат направени.

След като премиерът Борисов прие депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов, днес на провелия се Коалиционен съвет бяха одобрени предложенията за нови ръководители на трите ведомства.

За министър на финансите е предложен настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, а за министър на вътрешните работи – настоящия директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката.

В рамките на Коалиционния съвет беше приета оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма и беше предложено този ресор да бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова.

За освободения пост на министър на здравеопазването е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов миналата сряда. 

Рокадите в кабинета бяха обсъдени и вчера на Коалиционният съвет от премиера Бойко Борисов, вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

До кадровите промени се стигна след ескалация на протестите срещу правителството в последните две седмици, припомня investor.bg.

Рокадите се случват на фона на вече продължаващи 15 дни антиправителствени протести с искане за оставката на правителството, на главния прокурор и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Неофициално има много сценарии пред кабинета. Най-малко вероятният изглежда това правителство да подаде оставка и да бъдат произведени предсрочни избори.

"Младен Маринов го сменяме, защото съм убеден, че някои от действията на полицията не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи, каза премиерът. Другата причина били действията около протеста в "Росенец".

Работата ще продължи с приоритизиране на програмата за управление. В понеделник ще бъдат представени финансово и социално-икономически мерки, свързани с пандемията, обяви още Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Припомняме, че в сряда кабинетът „Борисов 3“ оцеля и при петия вот на недоверие. Той беше внесен от БСП, а темата му беше „Провал в политиката за противодействие на корупцията“.

Междувременно министри от правителството многократно заявиха, че кабинетът няма да подава оставка, но ще има ще има „голям ремонт".

В хоризонта на този мандат трябва да се свършат няколко неща - да се справим с последиците от пандемията, да подготвим документите по постигнатата сделка за парите от ЕС, има огромни енергийни проекти, които трябва да бъдат реализирани, а също така и създаване на организация за въвеждане на машинно гласуване, заяви вчера вицепремиерът Томислав Дончев.

Всеки ще бъде чут, ние можем да слушаме и да чуваме, коментира вицепремиерът относно протестите, които продължават. Ще има промени, а какво ще се промени, ще стане ясно до дни, заяви той, визирайки рокади в кабинета. Дончев отказа да дава повече подробности на този етап, но обеща, че промени ще има.