Стойчо Кацаров: Държавата може да печели от здравеопазването

Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за защита на правата в здравеопазването, в предаването "Бизнес старт", 3.11.2015

10:00 | 3 ноември 2015
Обновен: 14:39 | 4 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Стойчо Кацаров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стойчо Кацаров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бившият заместник-министър на здравеопазването смята, че държавата може да печели от здравни услуги и дори сега, приходите й от данъци от здравни дейности са по-големи от трансфера за НЗОК.

Той също така коментира дискусията около поисканото увеличение на бюджета на НЗОК със 130 млн. лева, които да включат и очаквания дефицит, за да може касата да започне на чисто. Това в крайна сметка не бе прието.

Този спор (за 130 млн. лева - б.р.) не е съществен, малко над 50 млн. лв. е разликата с бюджета за здравеопазване през 2015 г. По-същественото е друго. 7 млрд. лева са разходите за здравеопазване в бюджета. От тях около 3 млрд. лева са разходите на здравната каса и около 400 млн. лева са на здравното министерство.
Тоест половината от парите пациентите ги плащат от джоба си. От друга страна  обаче, непрекъснато се поставя въпросът колко много средства дава държавата за здравеопазване. Това не е вярно.
Ако направим обективна оценка на разходите, ще видим, че държавният бюджет отделя 1.4 млрд. лева годишно за здравеопазване. 1 млрд. лева трансфер за здравната каса и 400 млн. лева на МЗ. До 7 млрд. лева са пари, които ние си плащаме, те нямат общо с държавния бюджет.
Дори приходите на държавния бюджет от здравната система са повече от разходите. От тези 7 млрд. лв. около 3 млрд. лева са разходи за възнаграждения. Хората плащат върху тях данъци в размер на 300 млн. лева. Останалите 4 млрд. лева са стоки и услуги, върху които се начислява ДДС. Това са още 800 млн. лева. Тоест имаме приход от здравната система в размер на 1.1 млрд. лева годишно.
Ако гледаме на това като бизнес държавата може да печели от здравната система, например, като лекуваме хора, които не са български граждани, добави той.

Стойчо Кацаров каза още, че Българският лекарски съюз е прав да протестира срещу разпоредби, предлагани с бюджета на Националната здравноосигурителна каса, с които се отнемат правомощия на съсловната организация.