Ctrip: 280% ръст на китайските туристи в България за полугодието

Българо-китайските отношения бележат все по-сериозен прогрес

15:45 | 8 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
Въпреки липсата на директни полети от Китай към България, туристите от страната с всяка година растат. Снимка: Pixabay
Въпреки липсата на директни полети от Китай към България, туристите от страната с всяка година растат. Снимка: Pixabay

Китайските туристи у нас стават все повече с всяка изминала година. Това сочат данните на най-голямата онлайн туристическа агенция Ctrip в Китай, цитирани от China Daily.

През първата половина на 2019 г. се отчита ръст с цели 280% в сравнение със същия период за миналата година. А през въпросната 2018 г. спрямо 2017 г. ръстът е бил със 114%.

Средностатистическият китайски турист прекарва у нас 6 дни, като посещава традиционно градовете София, Варна и Пловдив.

Туроператорите поемат все повече ангажименти в тази посока, но с оглед преговорите за пускане на директна авиолиния, облекчаване на визовия режим, въвеждане на по-широки туристически пакети и добавяне на описания на китайски език на културните и природни забележителности, интересът би могъл да бъде още по-сериозен.

Тази година бележим 70 години от сключването на дипломатически отношения между София и Пекин, което би могло да бъде един добър повод за разширяване на допирните точки между двете страни.

Днес вече ви информирахме, че China Constructions Bank проучва страната ни за отваряне на свой клон тук, като резултат от визитата на президента Румен Радев в страната през изминалата седмица.

„Ако китайска банка отвори клон в България, това задължително ще увеличи потенциала за привличане на китайски инвестиции“, казва Иван Велков, член на УС на БСК, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

На фона на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин, китайските държавници работят усилено за подобряване на отношенията си с Европейския съюз.