Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Необходим е различен мащаб на управлението на българския туризъм

Полина Карастоянова, изп. директор на Националния борд по туризъм, Бизнес старт, 05.07.2019

09:43 | 5 юли 2019
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По данни за 2018 г. туризмът е генерирал 8,4 млрд. лв. в българската икономика. Процесът обаче е двупосочен - държавата следва да инвестира огромен ресурс за национална туристическа реклама и втори ресурс, който да бъде насочен и реализиран в туристически атракции, които са публична държавна собственост. Това каза Полина Карастоянова, изп. директор на Националния борд по туризъм, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Промяната в мащаба на управлението на българския туризъм включва и субсидиране на чартерните полети, посочи Карастоянова.

„Днес Турция е абсолютен лидер на Балканите за сезона, защото може да си позволи да субсидира чартерните полети. Има и множество други добри примери в това отношение“.

Възможностите са различни, особено важна е и перспективата за развитие на конгресния туризъм в национален план, добави гостът.

„В частност това е единственият високоплатен туристически продукт, който може да бъде развит в крилата на сезона – пролетните и есенните месеци, като ползва базата на Слънчев бряг и Златни пясъци като най-големите комплекси на Северното и Южното Черноморие“.

Карастоянова коментира и промените в законодателството, които се отнасят за концесиите на морски плажове, както и цените на услугата за чадър и шезлонг, които тази година срещнаха голямо публично недоволство. Тя подчерта, че използването на дадена плажна зона - безплатна или платена, е право на личен избор.

"Ако трябва да бъдем реалисти от пазарната логика, можем да кажем, че и 100 лв. на ден би била адекватна цена, ако качеството на услугата, комплексът в който се намира, и общата класа на туристическия продукт са адекватни".