Промяна в бизнес средата кара „Лукойл“ отново да обмисля продажба на българския си бизнес

От дружеството посочиха, че ще преразгледат цялостно дейността си, като това може да означава и продажба на бизнеса ѝ в България

14:15 | 5 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската компания "Лукойл" ще преразгледа стратегията си за активите си в България, става ясно от съобщение на сайта на компанията. Причината е промяната в условията на осъществяване на работата на територията на страната. Сред опциите, пред които е изправена компанията, е продажбата на бизнеса.

Не за първи път руската компания съобщава за намеренията си да напусне пазара в Европа. През 2016 година в интервю за РБК тогавашният директор Вагит Алекперов коментира, че плановете на "Лукойл" са да се фокусират върху разработката на находищата и ще се разглежда опцията за продажбата на рафинериите в Източна Европа, включително и в България.

През септември 2022 година от "Лукойл" отново съобщиха, че разглеждат опции как да продължат работата си в България. Тогава компанията трябваше да изработи план във връзка с дерогацията за руския петрол, която изтича в края на 2024 година. Народното събрание обаче взе решение да намали срока и "Лукойл България" ще има право да купува и преработва руски петрол само до началото на март 2024 година.

"Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат  нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната", е позицията на "Лукойл" по този казус.

От компанията твърдят, че изпълняват своите задължения и са част от структура, срещу която няма наложени санкции от ЕС или САЩ. През април 2022 година дългогодишният ръководител на руската "Лукойл" подаде оставка, мотивирайки я с наложените санкции срещу него като физическо лице. Малко преди това обаче компанията критикува военните действия в Украйна, превръщайки се в може единствената с такава позиция сред приближените до Кремъл бизнеси.

Руската "Лукойл" притежава рафинерията "Нефтохим" в Бургас чрез дъщерната си компания Litasco. Според компанията в нея за модернизация за повече от 20 години са вложени 3,4 млрд. долара. Финансовите отчети на рафинерията обаче почти винаги показват, че работата е на загуби през тези години.

Председателя на Надзорния съвет на компанията Александър Величков коментира наскоро, че дебатите около рафинерията са истерични и беше категоричен, че "Лукойл" като цяло стриктно плаща своите данъци - например бензиностанциите, които са част от холдинга, внасят в бюджета ДДС и акцизи.

Директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов коментира в неделя (3 декември), че "Лукойл" са платили данъчните задължения по приходите, които  са обявили, а сега данъчните проверяват дали това е всичко, което трябва да бъде обложено.