ЦИК отчете леко повишена активност на изборите

Приключи гласуването в Нова Зеландия и Австралия

16:29 | 2 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

23,3 на сто е била избирателната активност в страната, отчетена към 15.00 часа от социологическа агенция "Галъп",  предаде БНР.

На предходните парламентарни избори, проведени на 14-и ноември 2021 г., отчетената от "Галъп" избирателна активност към 15.00 часа също беше 23,3%.

Гласуването ще продължи до 20.00 часа, а ако пред дадена избирателна секция има още желаещи - до 21.00 часа.

8,89 процента, е избирателната активност в страната към 11 часа, сочат официалните данни на Централната избирателна комисия.

Близо 587 000 души са упражнили правото си на глас.

23 са секциите в страната, в които заради проблеми с машините, се премина към гласуване с хартиени бюлетини.

Говорителят на комисията Цветозар Томов каза, че не очаква да гласуват повече от 3 милиона души, тоест очертава се поредната ниска активност.

Другият говорител на ЦИК Росица Матева припомни, че към 11 часа на изборите миналата година, на 13 ноември, активността е била 8,59 на сто, а на 11 юли са гласували 11,96%. Днес към 11 часа активността е най-висока в Монтана 12,85%, а най-ниска е в Пловдив-град 6,27%.

В столичните райони активността варира от 7,09 на сто в 24 МИР до 9,09% в 25 МИР, а 8,43% е в 23 МИР.

Започват да отварят секциите в Северна Америка и Канада. Приключи гласуването в Нова Зеландия и Австралия.

Гласуването на българите зад граница започна в Нова Зеландия и Австралия, в 7 ч. местно време, (21ч. българско време на 1 октомври).  Българските граждани зад граница гласуват общо в 62 държави в 755 секции. Най-много чуждестранни секции има в Турция – 166, във Великобритания – 126, в Германия – 77 и в Испания – 65. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник, 3 октомври.

В Чикаго, където живее най голямата българска общност, са определени 8 места за гласуване, а в 5 секции ще има машини.

В Гърция, където изборният ден започна в 7 ч.,българските граждани гласуват в 25 секции. В Атина секциите са 7 и се намират на достъпни места. На о. Крит, където има най-много туристи секциите са 6.

Изборният ден за сънародниците ни в Турция започна навреме в 151 от общо 166 секции, съобщи МВнР. В две трети от тях се гласува машинно – с 220 устройства. В 15 от секциите началото се е забавило, заради неявяване на някои председатели или членове на секционни избирателни комисии, предложени от политически партии и коалиции. Външното ни министерство своевременно е предложило резервни членове, които да попълнят позициите в съответните СИК и техните секции вече работят. В Одрин, една от двете машини за гласуване не функционира и там вотът протича с една машина. По информация на местните изселнически дружества се очаква да гласуват близо 100 000 души. Това е рекорден брой, в сравнение с предишните избори през ноември, когато гласуваха около 90 хиляди наши сънародници.

Заради попълването на декларациите отново се наблюдава напрежение, но те могат да бъдат предварително попълнени и подписани, както е описано в методическото указание на МВнР.

Във Франция от 7 ч. работят 16 секции в 14 града.

В Русия, българските граждани могат да гласуват в посолството ни в Москва, в генералното ни консулство в Санкт Петербург и в Екатеринбург. В главния културен и промишлен център в уралския регион, Екатеринбург, където преди няколко месеца беше затворено българското консулство, сънародниците ни събраха необходимия брой подписи за откриването на избирателна секция. Гласуването и в трите града ще бъде с хартиени бюлетини.

Българските граждани, живеещи в Испания могат да упражнят правото си на вот в общо 56 населени места, където са разпределени 65 секции. Изборният ден там започна в 8 ч. българско време, а на Канарските острови около 9 часа. За втора поредна година в Мадрид ще има 4 секции, по две в Генералните консулства в Барселона и Валенсия, както и в Палма де Майорка, Гандия, Памплона и Хатива.

Българската общност в Италия гласува на 26 места. Най-много са секциите в Милано, където в българското училище са обособени 3 места с 4 машини. В останалите градове и области гласуването е с бюлетини. В посолството ни в Рим има две секции, а в Торино, Верона, Триест, Генуа, Болоня, Флоренция и Неапол – секциите са по една.

В 7 ч. местно време, в Белгия отвориха врати 15 секции, а в Люксембург 2.