Основателят на български стартъп, който привлече инвестиция от 1 млн. долара от Sequoia – В UpDate на 19 юни

Не пропускайте разговора с Коста Колев тази неделя от 19:30 часа по Bloomberg TV Bulgaria

16:05 | 16 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Българинът Коста Колев, чийто стартъп успя да изпъкне сред 170 000 други компании и да привлече инвестиция от 1 млн. долара от най-големия и известен американски фонд за рискови инвестиции Sequoia, ще бъде специалният гост в технологичното предаване UpDate с водещ Бойчо Попов по Bloomberg TV Bulgaria. Забележителното му постижение, но и интересната история зад развитието на самия Коста, ще бъдат във фокуса на единственото технологично предаване в българския ефир тази неделя, на 19 юни, от 19:30 часа.

Заедно със семейството си Колев напуска България, когато е едва на 8 години. Получава инженерно образование във Великобритания и Хонконг. През последните 10 години работи активно със стартъпи в Лондон, Хонконг и Берлин и трупа опит в големи компании като HSBC, Shell, Yara International, OVO Group, а последното му начинание – стартъпът Calliper, попадна в първата кохорта от млади компании в акселераторната програма за Европа на американския фонд Sequoia Capital и ще получи инвестиция от 1 млн. долара от него. Това е и първата млада българска компания, привлякла вниманието на влиятелния американски фонд, инвестирал средства в концерни като Аirbnb, Apple, Cisco, Dropbox, Google, Instagram, Linkedin, PayPal и YouTube.

Каква е рецептата за постигането на такъв голям успех – ще се опита да отговoри Коста Колев специално за UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

Винаги съм се вълнувал от това как работят нещата и как технологиите се използват за създаване на нови продукти. Първата ми среща с технологиите беше работата в местен магазин за ремонт на компютри в Пловдив, където помагах в почистването на магазина и правех кафета в замяна на това да мога да изучавам компютрите и да играя на Age of Empires. Бях само на пет години, но любовта ми към технологиите и кафето се запази през годините“, спомня си в личния си блог Коста.

Неслучайно той създава и Calliper с мисията да промени начина, по който данните се използват в един стартъп, като му предоставят цялото предимство и въвлекат всички екипи в тяхното осмисляне. Базираният в Лондон стартъп попада в първата кохорта от 170 000 състезаващи се млади компании в акселераторната програма на Sequoia Capital за Европа - Sequoia Arc 2022.

Calliper и напусналият България Колев получават това признание след seed инвестиционен кръг от 1,8 милиона долара, финансиран от Sequoia Capital, българския фонд за рисков капитал LAUNCHub Ventures, Verissimo Ventures, Tiny.VC и група ангелски инвеститори.

Нашата визия е да направим истински отбор, близко включен не само в създаването на продукта, но и в стратегията за продажбите на компанията. Имаме доста големи амбиции, сега просто е време да намерим правилните хора“, казва Колев пред Bloomberg TV Bulgaria и разкрива плановете за отваряне на офис в България, където ще търси инженери, специалисти по данни и др.

Очаквайте целия разговор с Коста Колев в неделното издание на седмичното технологично издание UpDate в неделя, 19 юни, в 19:30 часа по Bloomberg TV Bulgaria.