Виналс от Standard Chartered за рестарта на глобализацията, част 2

Хосе Виналс, председател на Standard Chartered

09:00 | 27 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво трябва да стане, за да продължим така? Забелязваме нещо повече от фрагментация, светът в момента е разделен на две.

Да, има неща, които трябва да станат от страна на частния и публичния сектор.

Публичният сектор не бива да въвежда политики, които да отнемат инициативата, които да връщат у дома производства. Може би е ок за някои стратегически сектори, но ..

Като полупроводниците ли?

Чиповете са един такъв пример. Но не бива да се разпростира, защото се превръща в протекционизъм.

Частният сектор може също да направи много, за да осигури повече сигурност на веригите на доставка. Да станат по-прозрачни и устойчиви.

Всичко, което може да ни даде дигитализацията на търговията например за глобалните вериги на доставка. За да станат снабдителните вериги по-устойчиви. Това би било позитивна посока.

Ще прибегнем до СТО, където би трябвало да се обсъждат тези политики.

Каква е ролята на банките в тази криза? Какво може да направи вашата банка и останалите, за да облекчи кризите?

Да, за щастие в тази криза банките бяха част от решението, не от проблема.

Ние останахме много близо до клиентите си, за да им помогнем. Клиенти от развиващите се и развитите икономики. Например насърчаваме клиентите да правят диверсификация на веригите си на доставка.

Чрез кредити..

.. през различни международни коридори. Например от Северна за Южна Азия през първото тримесечие на година приходите се увеличиха с 35%. Това е нещо, което е добро за клиентите ни. Ние им помагаме да преодолеят тези трудни обстоятелства. И има и бизнес възможности.

Това заеми ли са? Каква подкрепа можете да им дадете за икономическия преход? Или просто помагате да намерят средства, за да могат съживят икономиката и бизнеса?

Ние можем да финансираме необходимите капиталови потоци при преместване на производства. За съоръженията, които са необходими за по-устойчиви вериги на доставка. Но освен това заемаме много твърда позиция по рестарта на глобализацията.

Работим с много партньори, например в подобряване на достъпа на малките и средни компании до глобалната търговия. Като им предоставяме необходимите услуги, търговското финансиране, което им трябва.

Дигитализацията на търговията е нещо, което подобрява достъпа на малките и средни компании до глобалните канали за търговия.

Дали Китай иска глобализация?

Китай се възползва страшно много от глобализацията. Светът се възползва страшно много от глобализацията. Идват обаче хора, които искат това да спре и се изправят срещу тези, които искат да я развиват, за да направят по-включваща, по-устойчива.

Standard Chartered като глобална търговска банка разбира се, е във втория лагер. Надявам се разумът да надделее над краткосрочните политически цели.