За имот не се чака, той се купува

Костадинка Канурова – собственик и управител на KMV Property Management, Имот: Взет или нает, 16.12.2022

14:10 | 16 декември 2022
Обновен: 12:47 | 11 октомври 2023
Автор: Николета Рилска

Инвеститорите с репутация, с доказан опит, както и сигурните договорни отношения – включващи различни казуси и гаранти за завършването на една сграда, са начинът да се защитят купувачите при покупка на имот ново строителство. Брокерите трябва да имат необходимото ниво на грамотност откъм строителната част и процесите, които се изпълняват, за да може да дадат изключително пълна картина какво следва и какво ще получи накрая като продукт клиентът купувач. Те трябва да са коректни и точни в информацията, която се поднася на купувача. Това заяви Костадинка Канурова – собственик и управител на KMV Property Management, в подкаста Имот: Взет или нает с водещ Снежана Стойчева.

„За имот не се чака, той се купува“, посочи Канурова. Тя отбеляза, че затворените комплекси са бъдещето за клиенти, които искат да са сигурни в средата, в която живеят; искат да имат чиста околна среда, озеленяване, охрана, определен начин на стопанисване на общите части.

По думите на госта купувачите продължават да имат интерес към жилищния пазар, независимо от високата инфлация.

Тя не смята, че София е презастроена и обясни, че до бума на строителството се е стигнало заради липсата на пазар ново строителство много дълги години.

„По-скоро проблемът е недобро градоустройствено планиране на новите квартали“.

Предпочитанията на клиентите са за имоти с изградена инфраструктура около тях, близост до метро, наличие на учебни заведения, болнични заведения, стана ясно от разговора.

Канурова посочи, че проектите, които имат към настоящия момент, са в средния клас недвижими имоти. Тя обясни, че компанията има продадени около 1400 жилищни единици за годината, а процентът от тях за собствено ползване е около 85. „Преобладават имотите с две спални“, добави гостът.

Според нея през 2023 г. може да се очаква запазване на настоящия ценови диапазон при имотите. „Пазарът ще остане стабилен, продължава да има търсене. Пазарът ще е добър и през 2023 г.“, каза още Канурова.

Целия разговор слушайте в подкаста.