Пазарът на недвижими имоти се балансира и до края на годината не се очакват големи изненади в цените

Галина Максимова – управител на Софконсулт, Румяна Александрова – управител на Сандер Корект, Полина Стойкова – изпълнителен директор на Bulgarian Properties, Изабела Клисарска – изпълнителен директор на Явлена, и Теодора Димитрова – председател на Съвета на директорите на ЕРА България, Имот: Взет или нает, 21.09.2022

17:40 | 21 септември 2022
Автор: Николета Рилска

През миналата и тази година имотният пазар у нас работеше на пълни обороти. Цените се повишаваха – в различните сегменти дори с над 30%. Пазарът беше предимно на продавачите заради малкото налични оферти. Към момента има известно намаляване на оборотите, което е благоприятно за пазара, тъй като той се балансира между цени и търсене. Това заяви Галина Максимова – управител на Софконсулт, в подкаста Имот: Взет или нает с водещ Снежана Стойчева.

„Най-вероятно цените ще се задържат за малко по-дълъг период, независимо от голямата инфлация“.

Според Максимова имотният пазар ще остане балансиран до края на годината, а дори да има някакви флуктуации, те няма да са големи.

Подобно мнение сподели и Румяна Александрова – управител на Сандер Корект, която изрази очаквания пазарът да се успокои към ноември-декември, ако банките променят политиката си и хората преценят, че разходите им стават твърде високи.

„Ако намалее броят на сделки, следва успокояване и на цените. В някои квартали цените станаха твърде високи спрямо работната заплата, а никой няма интерес от това“.

Александрова коментира и основните проблеми пред ангажираните в сектора у нас. Сред тях тя изтъкна нелоялните практики на колеги.

„Много агенции имат обяви само за частни лица или подвеждащи обяви... Това е основният проблем, който наедрява, който се разпространява“.

По думите на Полина Стойкова – изпълнителен директор на Bulgarian Properties – все още има неразбиране към ролята на брокера и неговата работа на имотния пазар.

„Липсва регулация на пазара – най-вече какви хора могат да са брокери и как да се регулира дейността на агенциите“, изтъкна Стойкова.

„Трябва да има бариери пред навлизането на некомпетентни и нелоялно работещи брокери“.

Експертът очаква с повишаването на лихвените проценти, „което неминуемо ще стигне и до България“, да се тества тества доверието на пазара, устойчивостта на проектите, които се реализират, и на търсенето от страна на купувачите.

„По-високи са цените на жилищата през тази година, но това е новата реалност на пазара... Започваме да намираме новия баланс на този променен пазар“.

Изабела Клисарска – изпълнителен директор на Явлена, също открои като основен проблем в сектора лошата комуникация между брокерите. Тя посочи като чести нелоялни практики фалшивите оферти, кражбите на имоти и обявите с непълна или подвеждаща информация.

„На пазара липсват всякакви бариери за навлизане… Всеки, които реши може от днес за утре да се включи на пазара и от днес за утре да излезе от него“.

До края на годината Клисарска очаква да се запази настоящата динамика на имотния пазар, но ситуацията да е по-спокойна и не толкова напрегната като активност. Според нея не се очаква промяна в рамките на следващите шест или девет месеца като стойност и цени. Фактори като инфлацията, енергийната криза, продължаващата война в Украйна и повишаването на лихвите могат да успокоят пазара и да доведат до развитието му във формата на плато – задържане на активността и цените, стана ясно още от разговора.

Теодора Димитрова – председател на Съвета на директорите на ЕРА България, отбеляза, че през последните години брокерската професия у нас все повече се доближава до стандартите на Западна Европа и държави като САЩ.

„Необходимо е все още гилдията да е по-сплотена, самите брокери и самите компании да се ползват с по-голямо доверие помежду си и да бранят авторитета на тази професия. Все още има лоши практики, които компрометират доброто име на професията“.

Според Димитрова моментът е удачен за покупка на имот, включително заради все още ниските цени у нас в сравнение със страни от Западна Европа.

„Лихвите са ниски, банките вече предлагат и фиксирани лихвени проценти – нещо, което не беше популярно в България, но е изключително популярно в Западна Европа. Това е добра възможност“.

Тя отбеляза, че за хората, които искат да са по-мобилни, по-свободни, които не искат да се обвързват с дългосрочни разходи да изплащат жилищен кредит – наемът е една добра възможност.

„Средните наеми у нас все още са относително ниски и не подлежат на този ръст, който се забелязва през последните години при покупко-продажбата на недвижимите имоти“.

По думите на Димитрова на имотния пазар у нас продължава да има сериозен недостиг на готови жилища.

„По-голямата част от предлагането е на сгради, които тепърва ще се строят или са в процес на строителство. Предлагането на вторичния пазар изостава в големите градове“.

Експертът очаква пазарът да се забави, като при ръста на цените много от клиентите вероятно ще отпаднат, защото няма да могат да си позволят тези нива, няма да могат да получат финансиране за тях. „Това ще се отрази като успокояване на пазара, задържане на цените, намаляване на сделките“, отбеляза тя.

Целия разговор слушайте в подкаста.