Повече политика от "Газпром": Путин вече използва газа като оръжие срещу Молдова

През изминалата седмица световните лидери Владимир Путин и Джо Байдън взеха директно отношение по темата с доставките на газ, превръщайки въпрос в откровено политически

16:49 | 1 ноември 2021
Обновен: 17:11 | 1 ноември 2021
Автор: Веселин Николов
Bloomberg L.P.
Bloomberg L.P.

В последните месеци "Газпром" е една от най-обсъжданите компании. Основният доставчик на природен газ за Европа все по-често е сочен за причината за високите цени на природния газ, като обвиненията са, че ограничава доставките, за да упражнява политически натиск.

От руската държавна компания обикновено отговарят, че изпълняват стриктно договорите си за доставки, но събития от изминалата седмица сякаш за пореден път доказват тезата, че количествата газ зависят много повече от геополитическите отношения, отколкото от пазара. 

Във видеовръзка, направена публично достояние, руският президент Владимир Путин даде директни указания на изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер да започне да пълни газохранилищата в Европа при първа възможност. Това, както се разбра от разговора между двамата, ще започне след като компанията запълни газохранилищата в Русия – т.е. след 8 ноември. Европейските газохранилища бяха опразнени още през лятото, което създаде и известна паника в страните от стария континент и значително повиши търсенето на природен газ. Така реално Путин обеща да реши един от проблемите на Европа и то докато лидерите на ЕС можеха само да гледат пред телевизора. Резултатът беше почти светкавичен, като цената на природния газ падна с 40%.

Този явен „жест“ на Путин към Европа не остави никакво съмнение, че „Газпром“ работи по негово нареждане, и дойде само дни преди началото на срещата на Г20 в Рим.

Именно на тази среща президентът на САЩ Джо Байдън е обсъждал проблемите с доставките на газ в Европа с канцлера на Германия Ангела Меркел. Според официален представител на Белия дом, Байдън е казал, че не бива да се допуска Путин да използва газа за политически цели.

Срещата между Байдън и Меркел по въпрос е логична, защото Германия трябва да одобри „Северен поток“ 2, за което вече има около два месеца. САЩ не одобряват проекта, защото смята, че това ще увеличи зависимостта от Русия. Друг противник на новото трасе е Украйна, която има опасения, че така Русия ще я заобикаля при доставките за ЕС.

„Ако няма физически транзит на природен газ през Украйна, това увеличава шансовете за пълномащабна война между Русия и Украйна, с всички последствия от това“, казва в интервю за Financial Times Юрий Витренко, генерален директор на украйнската компания "Нафтогаз". Витренко е една от основните фигури в Украйна, които искат Европа и САЩ да не одобряват пускането на „Северен поток 2“, защото според него Путин ще използва трасето като геополическо оръжие.

В интервюто Витренко предупреждава и че с новото трасе Путин ще държи Европа като „заложник“, защото "Газпром" ще пусне определени количества, но после ще поиска нови дългосрочни договори за доставки.

„Той иска да върне часовника и ситуацията, която имахме преди 10, 20, 30 години,  да може да  договаря специални условия с политици от различни държави“, казва Витренко.

И новата сделка на "Газпром" с Молдова показва точно това. Тя е за пет години, като според FT споразумението е на два пъти по-високи цени, но точни стойности не са обявени.

Договорът на страната с "Газпром" изтече през септември и постигането на ново споразумение беше трудно. Стигна се до това през октомври Молдова да обяви кризисно положение, след като руската компания намали доставките с една трета и заплаши, че ще прекрати напълно подаването, ако няма ново споразумение.

Според информация на Reuters, Русия е поискала от новото правителство на Молдова, избрано през лятото, да прекрати про-европейския курс, по който се е опитва да насочи страната.

В хода на преговорите Молдова поиска помощ от Европейския съюз. Резултатът беше обещан грант от 60 млн. евро, с които страната да купи газ на спотови цени за 20 дни. Върховният представител на ЕС за външната политика Йозеп Борел каза, че "Газпром"  използва доставките като "оръжие" в преговорите с Молдова.

Така въпреки обещанията за помощта от ЕС и опитите да откажат молдовското правителство да подписва нова сделка с "Газпром" и да разчита на доставки от Европа, се стигна до новия договор между "Газпром" и "Молдовагаз". Както се казва в съобщението от правителството на Молдова, то е „въз основа на формулата за цена, предложена от молдовската страна“.