От дефицит на чипове до свръхпроизводсто

Недостигът на чипове е навредил достатъчно на националните икономики

15:30 | 28 октомври 2021
Обновен: 17:41 | 28 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимки: Bloomberg L.P.
Снимки: Bloomberg L.P.

Когато недостигът на полупроводници започна да засяга производителите на автомобили и техните клиенти в края на миналата година, ръководителите изразиха оптимизъм, че доставките бързо ще се върнат към нормалното. Те все още чакат това да се случи. Тъй като компаниите отчитат приходите за третото тримесечие, става ясно, че кризата далеч не е приключила. Недостигът на чипове, и свързаните с това проблеми във веригата за доставки , оказват негативно влияние върху финансовите резултати в световен мащаб във всички индустрии, пише в свой материал Bloomberg. 

Само тази седмица General Motors Co. отчита спад на приходите с 25% и признава, че дефицитът ще намали производителността през следващата година. Maruti Suzuki India Ltd. прогнозира ръст на продажбите. Samsung Electronics Co. предупреди, че не може да предвиди финансовите си резултати за 2022 г., като се имат предвид всички източници на несигурност. Японският гигант по роботика Fanuc Corp. понижи финансовата си прогноза за годината и заяви, че сегашната ситуация е безпрецедентна в цялата си 50-годишна история.

"Никога не сме имали такъв недостиг на полупроводници", - казва главният изпълнителен директор на Кенджи Ямагучи по време на разговор с инвеститорите. "Получаваме много поръчки, но не можем да увеличим производството, за да ги изпълним, защото просто не можем да закупим необходимите части”. 

Такива коментари опровергават предположенията, че кризата отслабва. Времето за чакане на чиповете, което беше презпрецедентно дълго, започна да намалява през октомври.

Автомобилните производители са възпрепятствани 

"Ние продаваме всички автомобили, които можем да произведем", заявява главният изпълнителен директор на General Motors Бара пред Bloomberg TV. Въпреки че определи недостига на чипове като "краткосрочен проблем", Бари казва, че ще продължи и през следващата година, а GM ще бъде в много по-добра форма през втората половина на 2022 г. като акциите на фирмата паднаха с повече от 5%. 

Ford Motor Co. повиши прогнозната си печалбата за цялата година и акциите й се скочиха. Но главният финансов директор Джон Лоулър заяви, че заводите на компанията няма да работят с пълна сила до края на следващата година, а кризата с чиповете може да продължи до 2023 г. "През 2021 г. наблюдаваме ръст на продажбите с около 10%", казва Лоулър. - “И виждаме, че ограничението на чипове все още ще ни ударя.”

"Не очаквахме да намалим толкова много производството през второто тримесечие заради чиповете или че цените на суровините ще скочат", каза председателят на борда на Maruti Suzuki   Р.C. Бхаргава. "Това, което очаквахме по отношение на обемите и рентабилността, се промени значително."

Производителите на чипове увеличават разходите си

TSMC, най-големият производител на чипове в света, се ангажира да инвестира 100 милиарда долара в нови капацитети от 2021 до 2023 г., но главният изпълнителен директор C.C. Уей каза, че производителността му ще бъде ограничена поне за още една година. „Очакваме капацитетът на TSMC да остане много ограничен през 2021 г. и през 2022 г.“, казва той. "Това се дължи на нашата позиция на технологичен лидер.”

Intel Corporation разработи амбициозен план за инвестиране в нови леярни, което доведе до спад на акциите с 12 %, тъй като инвеститорите се тревожат за рентабилността. „Можехме да изберем по-консервативен път със по-скромни финансови показатели“, каза главният изпълнителен директор Пат Гелсинджър

Samsung планира да утрои капацитета си за леене до 2026 г., в сравнение с 2017 г., за да отговори на нарастващото търсене. От компанията твърдят, че недостигът на чипове не е въпрос на абсолютния недостиг на продукти, а по-скоро "несъответствие" на търсенето и предлагането. "Въпреки, че е трудно да се каже със сигурност, ние много се надяваме, че може би нещата ще започнат да се подобряват през втората половина на следващата година", - каза Джинман Хан, изпълнителен вицепрезидент на Samsung.

Икономиките страдат

Недостигът на чипове достатъчно е навредил на националните икономики. Германия тази седмица намали прогнозата си за 2021 г. с до 2,6% растеж в сравнение с оценката от 3,5%, публикувана в края на април. "Липсата на чипове доведе до това, че стотици хиляди автомобили не могат да бъдат завършени и доставени", заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер на пресконференция в Берлин. "Затова е важно да се уверим, че международните вериги за доставки се поддържат и възстановяват."

Проблемът с излишния капацитет

Производителите на чипове обещаха да отделят повече от 700 милиарда долара през следващото десетилетие, за да разширят производствения си капацитет, което поражда опасения, че индустрията ще премине от хронични дефицити към прекомерни производствени мощности, генериращи загуби. Правителствата от Китай до САЩ, Япония и Южна Корея насърчават към допълнителни инвестиции в индустрията.