Ще станат ли електромобилите приоритет

Крейг Трудел, Bloomberg

07:01 | 16 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Защо данните за септември са толкова лоши? Нещо общо с чиповете?

Точно така. Чиповете са основната причина за удара върху индустрията. От месеци говорим за недостига на полупроводници, който се отразява на производството на коли, но мисля, че се стигна до момента, когато изчерпването на запасите е пълно. До скоро, заводите имаха проблем с това да останат отворени, но все пак имаха запаси, с които да работят.

Те обаче изчерпаха в значителна степен доставките и запасите на дистрибуторите до такава степен, че вече не могат да разчитат на тях за разлика от началото на кризата, когато имаха с какво да работят.

Ударът се понася от всички автомобилни компании, но за някои щетите са по-големи. Mercedes нямат почти никакви продажби през септември, а Renault имат значителен спад на годишна база през последните няколко месеца. Но наистина всички са засегнати. Голямата част от индустрията има спад от 20-30% или повече.

Говорим за щетите за автомобилната индустрия, но продажбите на електромобили продължават да растат. Какво се крие зад това?

Смятам, че това се дължи на комбинацията от реално органично търсене, но и на факта, че компаниите извеждат като приоритет най-изгодните си модели и моделите, които ще им помогнат да отговорят на строгите правила в Европейския съюз.

Те много ефикасно култивираха търсенето на електромобили. Миналата година Европа изпревари Китай в броя на продадените електромобили.

Миналата година правилата дадоха глътка въздух на производителите и те можеха да изключат 5% от продажбите си при изчисленията дали отговарят на изискванията на ЕС. Това няма да важи за тази година.

Така че те наистина трябва да превърнат електромобилите в приоритет и очакванията са, че точно това ще видим през тази година.