Финансовите лидери на Г-20 подкрепиха глобалната данъчна реформа

Одобрената от Г-20 сделка включва минимален корпоративен данък от 15%

07:21 | 14 октомври 2021
Обновен: 07:48 | 14 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовите лидери на големите икономики на Г-20 одобриха в сряда глобалната сделка за преустройство на корпоративното данъчно облагане и обещаха да поддържат фискалната подкрепа за своите икономики, като същевременно следят отблизо инфлацията, предаде "Ройтерс".

Финансовите министри на Г -20 и управителите на централните банки също заявиха в комюнике, публикувано след среща във Вашингтон, че Международният валутен фонд трябва да създаде нов доверителен фонд, който да насочи емитирането на парични резерви на МВФ на стойност 650 милиарда долара към по-широк кръг уязвими страни.

Финансовите лидери отбелязаха в своето изявление, че икономическото възстановяване „остава силно разминаващо се между и вътре в страните“ и е уязвимо към новите варианти на COVID-19 и неравномерното темпо на ваксинации.

„Ще продължим да поддържаме възстановяването, като избягваме всяко преждевременно оттегляне на мерките за подпомагане, като същевременно запазваме финансовата стабилност и дългосрочната фискална устойчивост и предпазваме от рисковете и негативните преливания“, се казва в изявлението.

Така националните дигитални данъци, въведени от някои правителства като тези на Италия и Франция, ще бъдат отменени до 2024 г., съобщи италианският финансов министър Даниеле Франко, чиято страна председателства Г-20 тази година.

 Финансовите министри и централните банкери изразиха и засиленото си безпокойство от инфлацията, като заявиха, че властите, определящи паричната политика, „наблюдават внимателно сегашната динамика на цените“.

global corp

„Те ще предприемат необходимите действия, за да изпълнят мандатите си, включително за стабилност на цените, като в същото време следят инфлационния натиск и останат ангажирани с ясно комуникиране на позициите си по паричната политика“, отбелязва Г-20.

Германският финансов министър Олаф Шолц, който е вероятен наследник на Ангела Меркел като канцлер, заяви, че високата инфлация вероятно ще се забави и че ръстовете на цените се дължат на нарушенията заради пандемията, възстановяването на икономиката и по-високите цени на петрола и газа.

„Всички експерти ни казват, че през следващата година ще имаме отново нормализиране на инфлацията“, каза Шолц в интервю за Bloomberg Television във Вашингтон.

Данъчното споразумение, което се обсъжда от години, цели да прекрати „глобалната надпревара към дъното“ по думите на американския финансов министър Джанет Йелън сред страни, които привличат компании с все по-ниски данъци. То също така цели по-справедливо разпределение на данъчните приходи от големите технологични компании като Facebook и Alphabet, след като някои страни наложиха собствени дигитални данъци на подобни компании.

Одобрената от Г-20 сделка включва минимален корпоративен данък от 15% и основни параметри за това каква част от печалбата на около сто най-големи международни компании ще бъде облагана в повече страни – 25% от печалбите при марж от 10%.

Очаква се лидерите на Г-20 да одобрят плановете на среща на върха в Рим в края на октомври. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която председателства разговорите, цели постигането на международно споразумение догодина и въвеждането му през 2023 г. Остават обаче редица препятствия, включително ратифицирането му от Конгреса на САЩ.