Сам срещу всички: Зимната олимпиада в Пекин

Организаторите на олимпиадата се борят с пандемията, бойкоти на спортисти и политически натиск

14:03 | 30 септември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През 2008 Пекин е домакин на олимпийски игри за първи път в историята си и тогава Джордж Буш е един от 80-те държавни ръководители, които присъстват на форума. Зимната олимпиада през 2022 г. ще се проведе в същия град, но в съвсем различен свят – такъв, който беше опустошен от пандемията и в който много по-силният Китай си противоречи все по-често със САЩ и Западните страни. Въпреки това китайският президент Си Дзинпин призова игрите да бъдат „прости, безопасни и блестящи“, което вероятно няма да бъде лесно предвид нарастващия брой случаи на Covid-19 по света и критиките на международната общност към Китай заради нарушаване на човешки права и други проблеми.

1. Къде и кога ще се проведат игрите?

Олимпиадата ще се проведе между 4 и 20 февруари, а откриващата церемония ще се проведе на 4 февруари на националния стадион в Пекин наричан „Птичето гнездо.“ Китайската столица е първият град, който ще бъде домакин и на зимна и на лятна олимпиада, и ще използва част от съоръженията от 2008 за състезанията на закрито.

Предградие Янцин, където се намира част от Великата китайска стена и град Джандзякоу в съседната провинция Хебей ще посрещнат алпийските ски и сноуборд, ски скоковете и ски бягането. Нова високоскоростна железница построена специално за Игрите ще намали времето за пътуване между ски зоните на 45 минути. Параолимпийските игри ще се проведат между 4 и 13 март.

2. А въпросът с Covid?

Китай неуморимо следва политика за 0 случаи на Covid, изисква дълга карантина за пристигащи от чужбина и яростно потушава местни огнища на болестта. Изглежда, че властите ще прилагат подобни мерки и по време на Игрите. Според първоначалните насоки на Международния олимпийски комитет, спортистите, които не са ваксинирани изцяло ще трябва да се подложат на 21-дневна карантина. Участниците в олимпийските и параолимпийските игри ще пребивават изцяло в „затворена система за управление“ и ще се подлагат на ежедневни тестове.

3. Как се справиха организаторите на лятната олимпиада?

Токио, където имаше обявено извънредно положение по време на лятната олимпиада се справи с пандемията, като създаде Олимпийски балон и ограничи достъпа до олимпийското село и спортните съоръжения. Организаторите изискваха отрицателен тест за Covid и подлагаха всички пристигнали на 3-дневна карантина, а след това тестваха спортистите всеки ден. Организаторите откриха 863 случаи на Covid свързани с олимпийските и параолимпийските игри; около 30% от тях бяха от чужбина. Едва 41 бяха спортисти, като нямаше изискване за задължителна ваксинация.

4. Ще има ли зрители?

Да, но през септември от Международния олимпийски комитет заявиха, че билетите ще се продават само на зрители, които живеят в континентален Китай и които „отговарят на изискванията за борба с Covid.“ Детайлите все още се уточняват. Като ограничителна мярка по време на лятната олимпиада не бяха допуснати никакви зрители. NBCUniversal, която предава игрите в САЩ отбеляза, че Олимпиада в Токио е привлякла най-ниския зрителски интерес, откакто компанията излъчва форума през 1988 година. Главният изпълнителен директор Джеф Шел отбеляза, че липсата на зрители е една от причините за ниския интерес.

5. Ще има ли бойкоти?

Защитници на човешките права призоваха за цялостен бойкот на събитията като протест срещу предполагаемите нарушения на човешките права на етническите уйгури, тибетци и други малцинствени групи, както и закона за национална сигурност в Хонконг. Някои членове на американския Конгрес призоваха американските спортисти да не участват. Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова за дипломатически бойкот през май и страната да не изпраща официална делегация, но все пак да разреши на своите спортисти да пътуват до Китай и да се състезават. Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че е малко вероятно да присъства на събитието, но не подкрепя отказването на спортисти. Руският президент Владимир Путин планира да пътува до Китай.

6. Има ли натиск върху спонсорите?

Ситуацията е деликатна. Олимпийските спонсори с нетърпение очакват възможността да рекламират на китайския пазар, основно заради населението от 1,4 млрд. души. Но обтегнатите геополитически отношения правят трудно за тях да рекламират едновременно на националистическия китайски пазар и останалия свят едновременно. Китайските потребители вече гледат по подозрително към чуждестранните марки, а цената за тези, за които се смята, че засягат националната гордост на Китай, е висока.

САЩ също оказват натиск:

По време на изслушване през юли, членове на американски панел в Конгреса призоваха компании, като Coca-Cola Co. и Visa Inc. да откажат да спонсорират събитието, ако то не се проведе извън Китай. Представители на компанията заявиха, че все още не знаят как да подходят към игрите и отбелязаха, че рекламите им ще се фокусират върху спортистите, а не мястото.

Двама американски сенатори изготвиха законопроект, който ще забрани на компании, които подкрепят игрите в Пекин или работят с организаторите да продават свои продукти или услуги на американското правителство или във федерални сгради, включително военни бази.

7. Ще има ли протести подобно на Токио?

Игрите през 2020 бяха първите проведени под новите правила, които разрешиха на спортистите да участват в демонстрации на определени места и часове, стига действията им да не представляват или показват „дискриминация, омраза, враждебност или възможност за насилие.“ Спортистите се възползваха от новата си свобода. Футболисти от Обединеното кралство, Япония, Чили, САЩ и Швеция коленичиха преди своите мачове, за да протестират срещу расизма и да покажат солидарност с движението „Животът на чернокожите има значение.“

Подобни демонстрации са рядкост в Китай. В интервю за телевизия Bloomberg, изпълнителният директор на МОК Кристоф Дюби каза, че участниците „несъмнено“ ще имат същите свободи в Пекин, каквито имаха в Токио. Но остава да видим до каква степен ще ги толерира Пекин. Пред спортните зали бяха създадени специални „паркове за протести“, но всички заявления за протести бяха или изтеглени или отхвърлени.

8. А замърсяването и проблемите с електроенергията?

Както често прави преди големи събития, китайското правителство разшири ограниченията срещу замърсяването в и около столицата, за да прочисти небето над нея, като дори нареди на голям стоманодобивен завод да спре работа през месец март. Властите затвориха фабрики около Пекин и през 2008, като тогава нарекоха инициативата „олимпийско синьо.“ Въпреки усилията да се ограничат въглеродните емисии и да се контролира разхода на електроенергия в цялата страна, политиките на Пекин доведоха до недостиг на енергия в почти цялата страна. В края на септември властите обещаха да се уверят, че всички домакинства ще имат електроенергия, особено през зимата, като Зимната олимпиада също ще бъде приоритетна.

9. Какво ще спечели Китай предвид всички предизвикателства?

Си Дзинпин превърна усилията си да възстанови глобалния престиж на Китай в отличителен белег на първите си 10 години като президент и олимпийският форум е още една възможност да демонстрира напредъка на страната пред целия свят. Той гледа и на спорта като на двигател на икономическият растеж, което съвпада и с нарастващия брой одобрени от държавата проекти за здравословни занимания.

През август правителството обеща да увеличи разходите си за спорт и разкритикува онлайн дейности като частното образование и видео игрите. С новия влак между ски зоните в района на Пекин и импулса от Зимната олимпиада в Пекин, властите целят да превърнат 300 милиона души в любители на зимните спортове до 2025 и да увеличат стойността на индустрията до 155 милиарда долара.