Нефтът е големият победител от поскъпването на природния газ

Затегнатите условия на енергийния пазар подкрепят поскъпването на петрола за 5-та седмица по ред

10:09 | 24 септември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фючърсите в Ню Йорк надминаха $73 за барел, а световния бенчмарк Брент се търгуваше близо до най-високата си цена от 2018 година насам. Запасите от петрол в Европа и САЩ намаляха, въпреки че страните от ОПЕК+ увеличиха предлагането на пазарите. Очаква се търсенето на петролни продукти за производство на електроенергия да се увеличи след рязкото поскъпване на природния газ преди зимата в северното полукълбо. Китай организира търг за петрол от своите стратегически резерви спечелен от Hengli Petrochemical Co. и отдел на PetroChina Co.

В последно време цената на нефта се увеличи след период на несигурност свързана с търсенето. Тя беше предизвикана от разпространението на варианта Делта и накара някои от най-големите банки и трейдъри прогнозираха, че цените ще се увеличат още повече заради затегнатите условия на енергийния пазар. ОПЕК прогнозира, че световното потребление на суров петрол може да се увеличи с още 370,000 барела на ден, ако цената на природния газ остане висока още дълго време.

„Условията на пазара на нефт ще се затегнат по-бързо от очакваното през следващите месеци, което може да подкрепи цените,“ казва Уорън Патерсън, ръководител на отдел суровинна стратегия в ING Groep NV. “Недостига на пазара на газ се прехвърли и на пазара на нефт и това ще се отрази добре на търсенето.”

Сортът Брент стабилизира цената си заради състоянието на пазара. Във вторник, главният изпълнителен директор на Vitol Group Ръсел Харди прогнозира, че нефтът се насочва към $80 за барел заради подкрепата, която високата цена на природния газ оказва на търсенето. В Goldman Sachs очакват, че суровият петрол може да достигне $90 за барел, ако зимата е по-студена от обичайното.