Байдън планира да се срещне лично с Макрон след скандала с подводниците

Споразумението между САЩ, Австралия и Великобритания наруши предишната сделка за Франция за 66 милиарда долара за изграждане на флот от подводници с Австралия с дизелово гориво

10:13 | 23 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През октомври американският президент Джо Байдън планира да се срещне лично с френския президент Еманюел Макрон, за да се опита да оправи отношенията между двете страни, след като Австралия отмени договор за подводници на стойност 66 млрд. долара, с което разгневи официалните лица в Париж, пише Bloomberg. 

Байдън проведе телефонен разговор с френския президент в сряда. В съвместно изявление двете страни заявиха, че Байдън и Макрон „са съгласни, че ситуацията би била по-различна, ако бяха проведени открити консултации между съюзниците по въпроси от стратегически интерес за Франция и нашите европейски партньори“.

Споразумението между САЩ, Австралия и Великобритания наруши предишната сделка за Франция за 66 милиарда долара за изграждане на флот от подводници с Австралия. Френските представители се оплакаха, че са изненадани и са прекъснали преговорите за по-широк отбранителен съюз между трите англоговорящи страни.

Докато Байдън се стремеше да изглади отношенията, премиерът на Великобритания Борис Джонсън каза на Франция да превъзмогне ситуацията. „Просто мисля, че е време някои от най-скъпите ни приятели по света да се стегнат, каза Джонсън пред репортери във Вашингтон в сряда.

Миналия петък с безпрецедентен ход Франция оттегли посланика си от Вашингтон в знак на протест срещу сделката за подводници. Според общото изявление Макрон ще върне посланика през следващата седмица.

Французите също поискаха срещата на върха между САЩ и Европейския съюз, планирана за следващата седмица, да бъде отложена. Отделно Джон Кери, пратеникът по въпросите на климата на Байдън, ще присъства на 4 октомври на среща за зелено финансиране на държавните фондове, организирана от Макрон. Държавният секретар Антъни Блинкен и френският му колега външният министър Жан-Ив Льо Дриан вероятно ще имат време да проведат разговор в четвъртък по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, според американски служител.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки определи тона на разговора на Байдън-Макрон като „приятелски“ и отказа да определи коментарите на Байдън като извинение. Белият дом заяви, че е било задължение на австралийския премиер Скот Морисън да информира Франция, че прекратява сделката им за подводници. Морисън заяви, че е изразил ясно притесненията си за френските подводници пред френското правителство.

Австралийският премиер заяви, че се е опитал да уреди разговор с френския президент Еманюел Макрон, но засега е бил неуспешен. Говорейки във Вашингтон в сряда, Морисън каза, че ще бъде търпелив при възстановяването на връзките с Франция, пише Reuters.