Защо Африка изпраща повече сателити в космоса?

Докладът на Световния икономически форум за 2021 г. посочва, че данните, събрани от космоса, могат да донесат на Африка 2 милиарда долара годишно

18:20 | 21 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Космическата индустрия в Африка започна бавно, но се очаква да се развие стремглаво през следващите няколко години. Според консултантската компания Space in Africa от изстрелването на първия спътник на континента преди повече от 20 години, общо 44 от изпратените спътници в орбита са от 13 африкански държави. В доклада се казва още, че около 125 компании от 23 държави разработват сателити, като се очакват да бъдат пуснати преди 2025 г. Печалбата може да бъде значителна, пише CNN. 

Докладът на Световния икономически форум за 2021 г. посочва, че данните, събрани от космоса, могат да донесат на Африка 2 милиарда долара годишно. Според него сателитите могат да решат проблемите на селското стопанство чрез измерване на състоянието на културите, подобряване на управлението на водите чрез наблюдение на сушата и проследяване на дървесната покривка за по-устойчиво използване на горите.

На континента, където по-малко от една трета от населението има достъп до широколентов интернет, повечето комуникационни спътници биха могли да помогнат на хората да се свържат с интернет. Южноафриканският стартъп Astrofisica е основан преди четири години. Компанията предоставя космически консултантски услуги. Стартъп компанията подкрепи програмата CubeSat в Технологичния университет в Кейп Пенинсула, която стартира съзвездие от морски сателити за проследяване на кораби по южното африканско крайбрежие.

Съоснователят и техническият директор на Astrofica Халид Манджу казва, че целта на стартъпа е да използва космическата индустрия, за да се справя с проблемите на Африка - от продоволствената до националната сигурност. Според Манджу компанията се надява да изстреля първата си група от сателити и да излетят до края на 2022 г., като ще предоставят на властите информация в реално време. Допълва, че крайната цел на Astrofica е да се справят с предизвикателствата, които биха искали да разрешат. Като те не могат да бъдат решени само с помощта на наземни системи, а се нуждаят от базираните данни от космоса.

Манджу споделя, че африканските страни харчат твърде много пари за придобиване на селскостопански данни от международните доставчици, което не е достатъчно навременно, въпреки че компанията приветства сътрудничеството с чуждестранни партньори. Според Манджу акциите за превоз, при които производителите на сателити могат да купят терен на нечия друга ракета, са направили космическия полет по-евтин и по-достъпен. Astrofica планира да пусне първия си сателит на борда на американската ракета SpaceX, руската ракета "Союз" или ракетата Polar Sputnik в Индия.

Space in Africa изчислява, че повече от 283 компании работят в космическата и сателитната индустрия на континента, които според тях са генерирали повече от 7,3 милиарда долара приходи през 2019 г.и се очаква да донесат повече от 10 милиарда долара до 2024 г. Друга южноафриканска компания Dragonfly Aerospace предоставя системи за изображения за сателити и сега работи за изстрелване на собствени спътници.

"Новата космическа индустрия има много възможности, защото се развива активно", казва Брайън Дийн, главен изпълнителен директор на Dragonfly Aerospace.

"Сега можете да изстреляте повече сателити за същата сума пари, отколкото в миналото, а сателитната система в орбита е много по-мощна от един сателит, защото те работят заедно и обединяват данни.“

Dragonfly Aerospace са близо до завършване на изграждането на завод за производство на сателити от 3000 квадратни метра в Стеленбош, Южна Африка, с възможност за изграждане до 48 сателита годишно. Дийн споделя, че едно от затрудненията в производството на спътници е възможността да се провери как издържат при екстремните температури в космоса.

Южноафриканският космически инженер в Масачузетския технологичен институт Миноо Ратнасабапати казва, че космическата промишленост на континента все още има предизвикателства за преодоляване, най-вече заради липсата на ресурси.

Манджу споделя, че друга пречка е промяната в мисленето, защото все още има хора, които „проявяват късогледство“ за инвестициите в космоса, защото са твърде рискови. Смятат, че по-добре парите да бъдат насочени към конкретни проблеми в сферата на образованието, бедността или в подобряване на инфраструктурата. Според него правителствената бюрокрация ограничава африканската космическа индустрия и са необходими инвестиции за подпомагане на местния бизнес.