Пожар в Северна Каролина заплашва гора от вековни секвои

Националната метеорологична служба съобщи, че ветровитите, сухите условия и температурите над нормата се очаква да предизвикат критични метеорологични проблеми

09:20 | 18 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комунални услуги в Калифорния и Невада предупредиха, че може да се наложи да прекъснат захранването на някои клиенти, за да се предотврати възникването на горски пожари, поради факта че се очкава сухо и ветровито време да се върне към районите, засегнати от сушата на запад в САЩ. Това съобщава Bloomberg LP. 

PG & E Corporation заяви, че може да спре елетричеството на жителите, живеещи в части от 10 окръга в Северна Калифорния, от понеделник, тъй като се очаква сухите поривисти ветрове да следват метеорологичните условия, които ще донесат дъжд в северозападната част на Тихия океан този уикенд. Калифорнийската енергийна компания Liberty Utilities и Nevada utility NV Energy заявиха, че спирането е възможно ив райони около езерото Тахо. 

Националната метеорологична служба съобщи, че ветровете, сухите условия и температурите над нормата се очаква да предизвикат критични метеорологични проблеми предизвикващи пожари в някои райони на северните скали, Невада и Северна Калифорния до събота.

Горските пожари опустошиха западната част на САЩ това лято на фона на тежката суша, която остави горите и хълмовете напълно сухи. Бързо разпространяващият се горски пожар, който започна в хълмовете на изток от Сакраменто, е принудил жителите на курортния град Саут Лейк Тахо да се евакуират преди уикенда на Деня на труда. Този пламък, наречен Колорадски огън, е до голяма степен е овладян.

Друг горски пожар, горящ в Националния парк Секвоя в Северна Калифорния, заплашва известната горичка от вековни секвои.