Кремъл заплаши Goolge и Apple да не се месят на изборите

На карта е заложено супер мнозинството на "Единна Русия" в 450-местната Държавна дума

08:52 | 17 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия заплаши американските фирми за социални мрежи със значителни глоби в четвъртък, ако не успеят да изтрият съдържание, което Москва смята за незаконно, и поиска Apple и Google да спрат да се намесват във вътрешните й дела в навечерието на парламентарните избори.

Интернет услугите са подложени на все по-голям натиск преди руските парламентарни избори от 17 до 19 септември. Руските власти заявиха, че чуждестранните фирми възпрепятстват усилията им да блокират виртуални частни мрежи (VPN) и онлайн ресурси, свързани с критика на Кремъл Алексей Навални, който в момента е в затвора.

Така наречената инициатива на Навални за интелигентно гласуване има за цел да концентрира народното недоволство, за да победи кандидатите на управляващите; руските съдилища забраниха споменаването му онлайн.

Репресиите също доведоха до прекъсване на достъпа до Google Docs в Русия, след като поддръжниците на Навални използваха текстовия редактор, за да разпространят списъците си с препоръчани кандидати, според Роскомсвобода, група за застъпничество в Интернет. Подобни проблеми бяха съобщени по-рано през седмицата с App Store на Apple, чрез който беше разпространено интелигентно приложение за гласуване.

68-годишният президент Владимир Путин след две десетилетия на власт рязко засили усилията си да овладее интернет, който остава бастион на свободата на словото в страната. По-рано тази година след масови протести заради присъдата на Навални, Русия забави достъпа до Twitter. Кремъл също така наложи глоби от няколко милиона долара на компаниите за социални мрежи, включително Facebook и Google, за това, че не изтриха призиви за демонстрации, които бяха обявени за незаконни от властите.

Сега дългогодишният спор за забранено съдържание изглежда ще се нажежи, след като Вадим Суботин, заместник-ръководител на държавния регулатор на комуникациите Роскомнадзор, сигнализира, че са възможни големи глоби.

"Сега ще обмислим налагането на глоби за оборота на тези компании, които системно нарушават исканията на Роскомнадзор", каза Суботин, цитиран от агенция Интерфакс.

Докато Русия вече е наложила няколко малки глоби на чуждестранни технологични компании, налагането на санкции въз основа на оборота им предполага потенциално много по-големи суми.

Суботин посочи Facebook, Twitter и Google на Alphabet като някои от застрашените фирми.

Роскомнадзор сега разполага със "значителни" инструменти, способни да наложат изискванията на руското законодателство, каза той, без да дава повече подробности.

Роскомнадзорът успешно намали скоростта на Twitter от март, възпрепятства работата на някои доставчици на VPN и миналата седмица блокира услугите на основната система за имена на домейни (DNS) за няколко часа.

"Сега Русия е много по-напред от Китай по отношение на блокирането на възможностите", каза ИТ експертът Михаил Климарев пред "Ройтерс".

По-рано в четвъртък депутатът Андрей Климов заяви, че руските прокурори са предприели официални действия срещу главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук и главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай на 9 септември, като им е заявено да спрат да нарушават руския закон, като продължат да позволяват на хората да имат достъп до забраненото приложение на Навални за тактическо гласуване в магазините на фирмите.

"Действията (на Apple и Google) по време на изборите в Русия се разглеждат като незаконни и пряко свързани с намеса в чисто вътрешните работи на Русия", каза Климов. 

Рано сутринта в петък поддръжници на Навални съобщиха, че Apple и Google са премахнали приложението им от своите магазини. 

Управляващата партия на Путин търси ново мнозинство

Русия излиза на избори в петък, за да избере нов парламент на тридневно гласуване, като се очаква управляващата партия „Единна Русия“ да спечели, въпреки спада на рейтинга след най-големите репресии срещу критиците на Кремъл от години.

Гласуването е тест за властта на президента Путин в 11 часови зони от Тихия океан до Балтийско море, докато Кремъл трябва да се справя с проблеми у дома поради променящия се жизнен стандарт и влошените връзки със Запада.

На карта е заложено супер мнозинството на "Единна Русия" в 450-местната Държавна дума, което миналата година помогна на Путин прекара конституционни реформи, които му позволяват да се кандидатира отново и потенциално да остане на власт до 2036 г.

Гласуването продължава до късно в неделя и се разглежда като суха тренировка за президентските избори през 2024 г., изключително чувствителен момент за Кремъл, ако бъде решено да се започне политически преход към нов лидер.

Путин, бивш офицер от КГБ, който навършва 69 следващия месец, не е казал дали ще търси преизбиране, когато настоящият му мандат изтече през 2024 г. Той е президент или премиер от 1999 г.

Най-жестокият вътрешен критик на лидера на Кремъл, антикорупционният служител Алексей Навални, се надява, че тактическа кампания за гласуване, водена от неговия екип в изгнание, може да навреди на „Единна Русия“ и на нейните опити да си осигури голямо ново мнозинство.

45-годишният бивш адвокат, чието движение беше забранено като екстремистко това лято, беше хвърлен в затвора през март по дело, което той нарече "скалъпено", след като се възстанови от отравяне с нервно-паралитичен агент в съветски стил.

Неговите съюзници, които обвиняват Кремъл в мащабни репресии, нямат никакъв шанс да спечелят дори малка опра в реалната политика, след като им беше забранено да се кандидатират за длъжност поради връзката си с мрежата на Навални.

Кремъл отрича всякакви политически предизвикани репресии и казва, че отделни лица са преследвани за нарушаване на закона.

Под напрежение?

Комунистическата партия, ръководена от 77-годишния ветеран на парламента Генадий Зюганов, се разглежда като най-силният съперник на управляващата партия, следвана от партията ЛДПР, водена от 75-годишния националист Владимир Жириновски.

И двете страни, също като партията „Справедлива Русия“, подкрепят Путин по много ключови политически въпроси.

Съюзниците на Навални наричат ​​изборите фалшиви и са казали на поддръжниците си да гласуват за кандидати, които според тях имат най-голям шанс да победят "Единна Русия" в съответните им области. Много от тези политици са комунисти.

Рейтингите на Путин и "Единна Русия" бяха подложени на натиск поради години на застой на заплатите, усложнени от проблемите с пандемията и нарастващата инфлация.

В навечерието на гласуването Путин одобри еднократни плащания или увеличаване на заплатите на полицейски служители, войници и пенсионери, ходове, които се разглеждат като насочени към укрепване на базата на "Единна Русия".

Държавните проучвания на общественото мнение показват, че популярността на комунистическата партия се е повишила през последните месеци, докато рейтингът на "Единна Русия“ се срина миналия месец до най-ниското си ниво от 2006 г., въпреки че тя остана най-популярната партия.

Гласуването се провежда успоредно с изборите за областни управители и местни законодателни събрания. 

Изборите в Москва и няколко региона ще въведат широкото използване на електронно гласуване за първи път, но критиците се опасяват, че иновацията ще направи процеса по-неясен и лесен за манипулиране.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа няма да изпраща наблюдатели за първи път в Русия след изборите през 1993 г.

Критиците на Кремъл обвиниха властите, че използват мръсни трикове, за да саботират кампаниите им. Борис Вишневски, който участва в местни избори в Санкт Петербург, заяви, че двама кандидати за със същите имена като него и дори същата коса в официалните им портрети се борят срещу него.

Това е първият път, когато „Единна Русия“ води кампания за гласуване на територията на Източна Украйна, държана от подкрепяни от Москва сепаратисти, където Русия раздаде 600 000 руски паспорта, което вбеси Украйна.