САЩ ни забиха нож в гърба, обяви Франция след провалена сделка за $40 млрд.

Австралия ще получи технология от САЩ за ядрени подводници, което отмени по-ранната сделка с Франция

13:42 | 16 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан. Снимка: Bloomberg
Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан. Снимка: Bloomberg

Франция обвини президента на САЩ Джо Байдън в четвъртък, че е забил нож в гърба на своя съюзник и е действал като своя предшественик Доналд Тръмп, след като Париж беше изхвърлен от изгодна сделка за отбрана, която беше подписал с Австралия за строжа на подводници.

Съединените щати, Великобритания и Австралия заявиха, че ще установят партньорство за сигурност за Индо-Тихоокеанския регион, което ще помогне на Австралия да придобие американска технология за подводници с ядрена енергия, като отмени предишна сделка, подписана с Франция на стойност 40 милиарда долара.

Австралия ще построи осем от новите ядрени подводници, като страната увери, че не възнамерява да придобива ядрени оръжия.

"Това брутално, едностранно и непредсказуемо решение много ми напомня за това, което правеше Тръмп", каза външният министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио franceinfo. "Ядосан съм и огорчен. Това не се прави между съюзниците."

През 2016 г. Австралия избра френския корабостроител Naval Group за изграждането на нов подводен флот на стойност 40 милиарда долара, който да замени нейните остарели подводници клас „Колинс“.

Преди две седмици австралийските министри на отбраната и външните работи потвърдиха сделката с Франция. Това е и личен удар за президента Еманюел Макрон, който бе домакин на австралийския премиер Скот Морисън в Елисейския дворец през юни, и похвали приятелството им на срещата на Г-7 във Великобритания същия месец.

"Това е удар в гърба. Създадохме отношения на доверие с Австралия и това доверие беше нарушено", каза Льо Дриан.

Льо Дриан беше описал френско-австралийския договор като сделката на века.

Льо Дриан каза, че ще търси обяснения от австралийците относно начина, по който планират да напуснат договорните си задължения към Naval Group, въпреки че не спомена изрично финансови компенсации.

Отношенията между Тръмп и Макрон се влошиха по време на президентството на Тръмп, а дипломати казват, че през последните месеци е имало опасения, че Байдън не е откровен с европейските си съюзници.

Действията на Вашингтон в Австралия вероятно ще влошат още повече трансатлантическите връзки. Европейският съюз трябваше да представи своята Индо-Тихоокеанска стратегия по-късно в четвъртък, а Париж се готви да поеме председателството на ЕС.

„Това е гръм от ясно небе и за мнозина в Париж трафалгарски момент“, заяви Бруно Тертраис, заместник-директор на базирания в Париж мозъчен тръст Фондация за стратегически изследвания в Twitter, позовавайки се на френското морско поражение през 1805 г., последвано от британското морско надмощие.

Той каза, че това ще "усложни трансатлантическото сътрудничество в и около региона. Само Пекин ще има полза".

Байдън заяви в сряда, че Франция остава "ключов партньор в индо-тихоокеанската зона". 

Thales запазва целите си, ръст на британския отбранителен сектор

Френската отбранителна група Thales увери инвеститорите в четвъртък, че нейните финансови цели за 2021 г. остават непокътнати, въпреки внезапния провал на сделката.

Thales има 35% дял във френската военна корабостроителница Naval Group (DCNS).

Thales, която прави акустични сонари за военни кораби, също трябваше да доставя подсистеми на Lockheed Martin като част от австралийския договор.

Договорите за отбрана обикновено генерират приходи, разпределени в продължение на няколко години.

Thales потвърди целите за 2021 г., включително продажби в диапазона 15,8-16,3 млрд. евро и оперативен марж от 9,8-10,3%. Тя също така потвърди средносрочните си перспективи, включително 12% оперативен марж.

Акциите на най-големия доставчик на отбранителна електроника в Европа нараснаха с 1,3%.

Франция интензивно лобира за спечелването на един от най-доходоносните договори за отбрана в света срещу конкуренцията от Япония и Германия през 2016 г., като тогава Thales го приветства като „страхотен ден“ за отбранителната индустрия на Франция.

След като спечели сделката, DCNS заяви, че ще създаде около 4 000 френски работни места в корабостроителниците и промишлените обекти в Лориен, Брест, Нант и Шербур. 

Акциите на Rolls-Royce поскъпнаха с 3,8%, след като Министерството на отбраната на Великобритания обяви, че компанията вероятно ще се възползва от преминаването на Австралия към подводници с ядрена енергия от френските дизелови кораби. Макар и най-известна със своите реактивни турбини, фирмата е единственият доставчик на двигатели за британския ядрен флот от повече от 60 години.

BAE Systems Plc, също посочена като вероятен участник, се търгуваше с 1,8% по-високо. Най-големият подизпълнител в отбранителния сектор в Европа строи както подводници, като тези, търсени от Австралия, така и кораби от клас Dreadnought с ядрено въоръжение в корабостроителницата си в Бароу във Фърнес, Англия. 

Индо-Тихоокеанския план на ЕС

Европейският съюз ще представи официална стратегия в четвъртък за увеличаване на присъствието си в Индо-Тихоокеанския регион и противодействие на нарастващата сила на Китай, като развитието на сделката с Австралия може да усложни сътрудничеството.

Начело с Франция, Германия и Холандия, които първо изложиха начини за задълбочаване на връзките със страни като Индия, Япония и Австралия, 27-членният блок иска да използва плана, за да покаже на Пекин, че е против разпространението на авторитаризма.

След първоначален план през април се очаква ЕС да изложи подробно как планира да задълбочи връзките със своите съюзници в политиките в областта на околната среда, търговията и цифровите технологии, както и да се стреми да развие морско присъствие, за да запази търговските пътища отворени.

Дипломати заявиха, че планът не е "антикитайски", въпреки че пратеници в Брюксел признават, че Пекин вероятно ще го възприеме така, тъй като напрежението около оспорваните територии и морските зони нараства, както и опасенията относно натрупването на военни сили в Китай.

„Демонстрацията на сила и нарастващото напрежение в регионалните горещи точки, като например в Южнокитайско море и в Тайванския проток, може да окажат пряко въздействие върху европейската сигурност и просперитет“, се казва в по-ранна проектоверсия на плана.

Планът може да означава по-висок дипломатически профил на ЕС по индо-тихоокеанските въпроси, повече персонал и инвестиции на ЕС в региона и присъствие в сигурността, като изпращане на кораби през Южнокитайско море или поставяне на европейци в австралийски патрули.

Отделно, Европейският парламент в четвъртък гласува 570 гласа „за“, 61 „против“ и 40 „въздържали се“, за да прикани правителствата на ЕС за смесена стратегия за Пекин, съчетаваща сътрудничеството в областта на търговията и здравето, като същевременно се бори с нарушенията на правата на човека в Китай.