Изследванията как болести прескачат от животни в хора могат да предотвратят бъдещи пандемии

Голяма част от инфекциите от коронавируси не се докладват, защото причиняват много леки симптоми

10:55 | 15 септември 2021
Обновен: 11:31 | 15 септември 2021
Автор: Антон Груев
Изследванията как болести прескачат от животни в хора могат да предотвратят бъдещи пандемии

Проучване показва, че всяка година, стотици хиляди хора в Китай и Югоизточна Азия се заразяват от животни, които пренасят коронавируси подобни на този, който причинява Covid-19.


Приблизителният брой на тези инфекции е 400 000, но повечето остават неразпознати, защото причиняват леки или никакви симптоми и не се предават лесно между хората, заявиха изследователи от Алианса за екологично здраве и сингапурското медицинско училище Duke-NUS в проучване, публикувано в четвъртък преди партньорска проверка. Все пак всеки нов заразен представлява възможност за адаптация на вируса, която може да доведе до епидемия, подобна на Covid.


Въпросът къде и как се е появил вирусът, който причинява Covid, предизвика ожесточени спорове, защото някои лидери обвиниха хипотетичен теч от лаборатория в Ухан, Китай, която изучава подобни патогени. Новото изследване, подкрепено от Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, се основава на доказателства, че прилепите са основните гостоприемници за вируси като SARS-CoV-2 и че хората, които живеят в близост до тях са особено уязвими.


„Това вероятно е първият опит да се прецени колко често хората се заразяват с коронавируси от семейството на ТОРС от прилепи“, казва Едуард Холмс, еволюционен биолог от Университета в Сидни, който не е участвал в изследването. Хората са постоянно изложени на коронавируси от прилепите, каза той. „При точните обстоятелства, един от тях в крайна сметка може да доведе до огнище на зараза.“


Над 20 вида прилепи, които могат да бъдат заразени с коронавируси, живеят в район на Азия, който е 6 пъти по-голям от Тексас. Южен Китай и части от Мианмар, Лаос, Виетнам и Индонезия се считат за най-рисковите за разпространяване на заразата. Петър Дашак и колеги от базирания в Ню Йорк Алианс за екологично здраве използваха моделиране на разпространението на прилепи, както и екологични и епидемиологични данни, за да изчислят риска от експозиция на коронавируси, свързани с ТОРС, и съотношението на недокладвани хора заразени от прилепи в Китай, Южна Азия и Югоизточна Азия.
 

„Ако можете да спрете предаването на ниво индивидуални инфекции, имате много по-голям шанс да спрете следващата пандемия“, каза Дашак във вторник в интервю за Zoom.
 

Изследователите посочват, че техният подход предоставя доказателство за концепцията за оценка на системния риск от предаване на заразата от диви животни към хора и стратегия за идентифициране на ключови географски области, които могат да бъдат приоритизирани за целенасочено наблюдение на дивата природа, добитъка и хората.
 

„Като се имат предвид предизвикателствата при идентифицирането на произхода на Covid-19 и пътищата, по които SARS-CoV-2 се е разпространил сред хората, този подход може да подпомогне усилията за идентифициране на географските обекти, където за първи път е имало прехвърляне на заразата към хора“, се казва в проучването.
 

Почти две години откакто Covid започна да заразява хората в китайския град Ухан, учените все още не могат да определят как е започнала пандемията. Дашак, който подкрепя теорията, че вирусът е произлязъл от диви животни, е критикуван, че е работил по изследвания в Института по вирусология на Ухан. Някои учени казват, че може да са довели до създаването на предшественик на вируса.

 

Все още няма доказателства в подкрепа на теорията, че вирусът е изпуснат от лаборатория. Миналия месец разузнавателната общност на САЩ изключи възможността SARS-CoV-2 да е разработен от Китай като биологично оръжие, но не постигна консенсус относно произхода му.
Проучването на Daszak изчислява, че в Югоизточна Азия годишно има по 50 000 случаи на предаване на зараза от прилепи към хора, както и че в целия свят, тази бройка може да достигне милиони.
 

Това прави риска от излагане на животински вируси в природата „значително по-голям от всяка възможна експозиция в лаборатория“, каза Холмс. „И това са само прилепи. Рискът става още по-голям, когато вземете предвид всички възможни „междинни“ животински видове.
Те включват норки, цибетки, миещи мечки и други бозайници, които обикновено се отглеждат и търгуват в Азия. В изследването се казва, че перз 2016 само в Китай 14 милиона души са отглеждали диви животни. Това е индустрия на стойност 77 милиарда долара годишно.
 

В Азия около 478 милиона души живеят в район, населен с прилепи, които пренасят коронавируси. Той обхваща по-голямата част от Лаос, Камбоджа, Тайланд, Виетнам, Непал, Бутан, полуостров Малайзия, Мианмар, югоизточен Китай и западните острови на Индонезия. Ловът, търговията, земеделието и консумацията на диви животни са често срещани в този регион, което увеличава риска от излагане на вируси, пренасяни от прилепи, казва Дашак.
 

В Китай се взимат много повече проби от дивата природа, отколкото в близките страни, много от които претърпяват „динамични социални и екологични промени“, за които се знае, че увеличават риска от предаване на болестта на хора, казаха Дазак и негови колеги в проучването.