Враждата между Туск и Качински засегна и САЩ

Трудно можем да си представим двама политически лидери, които толкова много да се различават помежду си

21:10 | 3 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Политиката се определя от съперничества, но рядко те стават толкова ожесточени като тази между най-могъщия човек в Полша и опонента му. За лидера на управляващата партия Ярослав Качински лятното завръщане на бившия премиер Доналд Туск, който оглави опозицията на Полша възроди една дълбоко лична вражда. Тя включва не само избори през последните години, но и смъртта на брата близнак на Ярослав Качински - бившия президент на Полша Лех Качински, който загина в самолетна катастрофа край Смоленск през 2010 г.

Начинът, по който ще се разиграе тази глава от историята на Полша ще оформи пътя на страната, която се сблъсква многократно със своите колеги от Европейския съюз и сега рискува да провали три десетилетия на хармония с най-големия си съюзник отвъд Атлантическия океан, след като Вашингтон отхвърли новия закон за медиите в Полша, който застрашава американски телевизионен оператор.

Качински се стреми да запази властта си на фона на отслабена управляваща коалиция и перспективата за възраждаща се опозиция на Туск. Изборите не се очакват до края на 2023 г., но загубата на подкрепа на по-малката партия заради медийния закон остави партията на Качински „Право и справедливост“ с малцинство в парламента и по-зависима от силите на ЕС.

Междувременно социологическите проучвания показват, че Гражданската платформа на Туск скочи с около 10 процентни пункта след завръщането му до около 25% обществена подкрепа, което е достатъчно, за да си върне властта, ако обедини сили с други опозиционни групи. Подкрепата за “Право и справедливост” спадна до 33%.

Това прави по-важно контролирането на наратива, според бившия полски президент Бронислав Коморовски. Сред управляващата партия пренебрежителното име за новинарския канал в основата на спора със САЩ е „Tusk Vision“. Отношенията със САЩ биха били съпътстващи щети във вътрешния конфликт.

Качински усеща, че краят на управлението му може да дойде“, казва Коморовски, президент от 2010 до 2015 г., когато Туск беше на власт и беше избран от неговата партия за държавен глава. "Той иска да укрепи позицията си, като запуши независимите медии, независимо дали ще се стреми да форсира предсрочни избори догодина или да изчака края на парламентарния мандат."

Законът за медиите се отправя към Сената следващата седмица, след като бе приет от долната камара на 11 август. Той има за цел да предотврати поглъщането на полски телевизионни оператори от руски или китайски компании и е подобен на правилата в други страни от ЕС, казва правителството. Това би принудило Discovery Inc. да продаде най-голямата частна телевизионна мрежа, която включва независимата информационна станция TVN24.

Докато Качински и избраният от него премиер Матеуш Моравецки досега отказват да отстъпят, все още има шанс законопроектът да бъде преразгледан или оттеглен.

Президентът Анджей Дуда - лоялист към управляващата партия - заяви на 25 август, че ситуацията е „доста специфична и нашите интереси трябва да бъдат преценени“. Дуда ще има последната дума, след като и двете камари на парламента приключат работата по законопроекта. САЩ също са възразили срещу законодателството, свързано с възстановяването на собствеността на семействата на жертвите на Холокоста.

„Право и справедливост“ обвинява TVN24 в пристрастия към Туск, а също така че излъчва информация за клевети за различни нива на управлението. Държавната телевизия в Полша обича да изобразява бившия председател на Европейския съвет като марионетка на Германия, нежелана от ЕС и принудена да се върне в полската политика. „Туск възкреси Гражданска платформа с пари от Берлин“, гласи едно скорошно заглавие.

Качински и неговата партия смятат, че политическата им позиция е застрашена, каза Тимоти Гартън Аш, професор по европейски изследвания в Оксфордския университет и автор на книги за съвременната полска история. „Поради тази причина те ще направят всичко възможно, за да се противопоставят дори на Вашингтон“, каза той. "Честно казано, в това има някаква лудост."

Всичко се връща към 2007 г., когато „Право и справедливост“ беше на власт и предизвика предсрочни избори. Качински загуби лошо в телевизионен дебат срещу Туск, който смая тогавашния премиер относно цената на основните хранителни продукти и постави под въпрос способността му да комуникира с обикновени хора от задната седалка на лимузината си.

„Право и справедливост“ загуби тогава и беше изпаднала в опозиция за следващите два мандата, докато Качински внимателно съветваше брат си Лех, който тогава беше президент на Полша. След това дойде трагедията с Лех Качински, която завладя Полша през последното десетилетие. Ярослав Качински обвинява Туск за смъртта на Лех при самолетна катастрофа през 2010 г., при която загинаха 96 души по време на официално посещение в Западна Русия. Туск беше премиер по това време.

Качински и неговите поддръжници подхранват култ към конспиративна теория около катастрофата, която според независимите следователи е резултат от грешка на пилота по време на кацане в гъста мъгла близо до пистата в Смоленск. Това спомогна за спечелването на електорат, който все повече се разочарова от неравенството в богатството, което доведе до завръщането на “Правото и справедливост” на власт през 2015 г.

Личната болка никога не е била далеч. По време на напрегнат дебат през 2017 г. Качински изкрещя на съюзниците на Туск в парламента: „Унищожихте го, убихте го“, извика той. - Вие сте негодници.

„Травмата е събудена и подсилена от завръщането на Туск“, казва Михал Кшимовски, журналист и автор на книгата „Тайните на Качински“, публикувана през 2015 г.

В известен смисъл двамата мъже са перфектните фолиа един за друг. Те представляват две различни Полши.

72 -годишният Качински е мъжкар и е бил ерген през целия си живот. Никога не е имал шофьорска книжка и доскоро дори собствена банкова сметка. Той се фокусира върху контрола на историческите оплаквания на Полша и утвърждаването на нейната католическа идентичност. Рядко пътува до чужди страни и говори само полски.

64 -годишният Туск е европейски държавник, който помогна за легалното напускането на Великобритания от ЕС и сега обещава да поправи политическите разделения, като се съсредоточи върху въпроси, по-резониращи с младежта, като климата.

„Трудно е да си представим двама души, които контрастират повече един с друг в наши дни: Туск е като въплъщение на ЕС срещу Качински, който е несъмнено скептик към ЕС“, каза Ева Марциняк, политолог от Варшавския университет.

Всъщност полското ръководство е подложено на критика от ЕС за всичко, което прави - от приемането на бежанци до независимостта на съдебната система и правата на хората с различна сексуална ориентация. Заедно с Унгария, Брюксел заплашва да задържи средства за възстановяване на Полша поради нарушаването на демократичните ценности.

След като се отказа от поста на премиер през 2014 г., за да поеме юздите в Брюксел, Туск предупреди за тъмни сили, надигащи се у дома в Полша. При завръщането си през юли той осъди „злото“ правителство на партията “Право и справедливост”. „Знам, че много поляци чакат този кошмар да приключи“, каза той.

Подновеният дуел ще определи дали Полша ще завърши прехода си от една от най-големите истории на успеха на Запада след Студената война към един от най-големите ренегати на ЕС и сега е в конфликт със САЩ.

След падането на комунизма през 1989 г. Варшава разглежда САЩ като най-доброто възпиращо средство срещу нежеланото влияние на Русия. По-големият проблем сега е, че “Правото и справедливост” изглежда се готви да изолират Полша, каза Тимъти Снайдер, професор по история в университета в Йейл. Целта, каза той, е просто да се "гарантира, че хората, които в момента управляват Полша, ще останат на власт за неопределено време".