Замърсяването на въздуха може да намали продължителността на живота с 2 до 5 години

Изкопаемите горива са директен източник на замърсяване на въздуха, който представлява риск за здравето на хората, който може да отнеме години от човешкия живот

11:20 | 2 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

От колите, които консумират много гориво до производството на електроенергия, изгарянето на изкопаеми горива е водеща причина за изменението на климата. Това не е единствената причина за ограничаване на вредните емисиите. Изкопаемите горива са директен източник на замърсяване на въздуха, който представлява риск за здравето на хората, който може да отнеме години от човешкия живот, съобщава Bloomberg

Най-малкият, но най-опасен вид замърсяване на въздуха е с частици размер PM 2.5, може да струва на човек средно 2,2 години. За хората в най-замърсените места цифрата би била много по-голяма, според годишния доклад за Индекса на качеството на въздуха, публикуван в сряда.

Замърсяването на въздуха с вредни частици е по-опасно от другите рискове за здравето като пушенето на цигари, опасната вода, маларията, конфликтите и тероризма, се посочва още в доклада. За всеки 10 микрограма на кубичен метър от замърсяването на въздуха с частици продължителността на живота намалява с 0,98 години. 

„Изглежда има консенсус, че частиците, изпускани при изгарянето на изкопаеми горива, са особено опасни“, казва Кен Лий, директор на Индекса за качеството на въздуха, който написа доклада с икономиста Майкъл Грийнстоун от Чикагския университет.

Изследователи зад индекса посочват, че същите промени в политиките, които се справят с изменението на климата, могат да помогнат за разрешаването на проблема с вредните частици.

Анализът показва, че намаляването на концентрацията на прахови частици в съответствие с насоките на Световната здравна организация може да повиши средната продължителност на живота в световен мащаб с около две години. В най-замърсените места, главно в южноазиатски страни като Индия, Бангладеш и Непал, това може да добави повече от пет години живот.

Изкопаемите горива влошават качеството на въздуха пряко и косвено. Допринасайки за измението на климата, те също така стимулират интензивността на екстремни събития като горски пожари, които отделят тонове частици в атмосферата.

През 2015 г. над 100 000 горски пожара избухнаха в Индонезия, причинени от изключително сухите условия, предизвикани от Ел Ниньо. Димът повиши концентрацията на PM 2,5 частици на островите до 40 микрограма на кубичен метър, което е 30% скок спрямо 2013 г. Това също така е четири пъти над границата на СЗО от 10 микрограма на кубичен метър. Ако това увеличение остане постоянно, продължителността на живота в региона ще намалее с почти година, изчислява докладът на Индекса за качеството на въздуха.

Оценките за продължителността на живота се основават на преглед на две предишни проучвания, които измерват ефекта на замърсяването на въздуха върху продължителността на живота на хората в Китай между 2013 и 2017 г.

През тези години Китай въведе план за действия за подобряване качеството на въздуха в размер на 270 милиарда долара, с още 120 милиарда долара финансиране от Пекин, за да намали концентрацията на прахови частици с 10%. Чрез промени в политиката, като например забрана на нови въглищни централи в някои райони, намаляване на броя на колите по пътищата в големите градове и инсталиране на хиляди уреди, които следят качеството на въздуха в цялата страна, властите заключиха, че замърсяването с частици е спаднало с 29%, се казва още в доклада.

Въпреки че докладът похвали Китай за успеха му, изследователите също признават, че развиващите се страни, които биха могли да се възползват най-много от подобреното качество на въздуха, се сблъскват с редица бариери за постигането му. Повечето хора в Лагос, Нигерия все още разчитат на стари автомобили с високи емисии на сяра, които превръщат емисиите от превозни средства в основен източник на замърсяване на въздуха. Ненадеждното електричество също означава, че много от тях зависят от дизеловите генератори.

„В момента имате сблъсък на енергия, бедност и лошо работещи енергийни услуги, водещ до повече замърсяване“, каза Ли.

На други места по света липсват изцяло данни за качеството на въздуха. Ли отбелязва, че желанието на хората за по-чист въздух в Китай е било главният двигател за предприемане на действия. Това започва с повишаване на обществената осведоменост за това какви ще бъда последствията от все по-замърсения въздух.