Икономиката на Германия се нуждае от 400 000 имигранти всяка година

Потребителски разходи в най-голямата европейска икономика подхранват по-бързото от очакваното възстановяване

14:42 | 24 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия се нуждае от около 400 000 квалифицирани имигранти годишно, за да компенсира недостига на работна ръка, заяви ръководителят на държавната агенция по заетостта, предаде ДПА.

"За мен тук не става въпрос за убежище, а за целенасочена имиграция, която да запълни пропуските на пазара на труда", каза Детлеф Шайле, ръководител на Федералната агенция по заетостта (BA), пред ежедневника Sueddeutsche Zeitung.

„От медицински грижи до поставяне на климатици, от логистици до учени - навсякъде ще има недостиг на квалифицирани работници“, каза той.

Той отхвърли евентуалната съпротива срещу използването на миграцията като решение на проблемиет на пазата на труда.

„Можете да се изправите и да кажете: "Не искаме чужденци“. Но това не работи", каза Шайле. "Факт е, че Германия остава без работници."

Поради демографското развитие броят на потенциалните работници в типична професионална възраст ще намалее с почти 150 000 тази година, според Шайле. "Ситуацията ще бъде много по-драматична през следващите няколко години."

„Германия може да реши проблема само чрез ново обучение на неквалифицирани работници и хора, чиито работни места са загубени поради технически промени, позволявайки на жените принудително работещи на непълно работно време да работят по-дълго - и най-вече чрез приемане на имигранти в страната“, каза Шайле.

Принудително работещите на непълно работно време са тези, които казват, че биха предпочели да работят на пълен работен ден, но не могат да си намерят такава работа.

Шайле нарече недостига на работна ръка ключов въпрос, който следващото правителство трябва да реши след федералните избори в Германия през септември.

По-бърз растеж от очаквания

Междувременно, силните потребителски разходи в най-голямата европейска икономика подхранват по-бързото от очакваното възстановяване през второто тримесечие, предаде Bloomberg.

Германското производство се е увеличило с 1,6% през трите месеца до юни, в сравнение с по-ранна оценка от 1,5%, съобщи статистическата служба във вторник. Възстановяването се дължи на скок от 3,2% в разходите на домакинствата, силната фискална подкрепа и нарастващите капиталови инвестиции.

ръст иконимика

Въпреки че това поставя икономиката на път да достигне нивата преди кризата през следващите няколко месеца, според Bundesbank, се появяват рискове за перспективите, които означават, че тазгодишното възстановяване може да не е толкова силно, колкото се очакваше.

Производителите са изправени пред безпрецедентни трудности с недостига на суровини и други проблеми във веригата на доставки. Нарастващите инфекции с коронавирус представляват допълнителна заплаха, въпреки че правителствените служители се опитват да избегнат поредното блокиране.

„Проблемите във веригата на доставки се превърна в по-голяма заплаха за икономиката от Covid“, каза Карстен Бржески, икономист от ING. „Понастоящем изглежда, че тези проблеми лесно могат да продължат до края на годината, което потенциално би ограничило растежа.“

През юни Бундесбанк прогнозира увеличение на икономиката от 3,7% за 2021 г. Икономистите, анкетирани от Bloomberg през август, прогнозират ръст от 3,2%.

В понеделник индексът на мениджърите по поръчките показа, че активността в частния сектор през август се е забавила и услугите вече са основен двигател на растежа.