СТО: Рекордната глобална търговия със стоки е близо до върха си

Икономическата активност се забавя на фона на регионалните дисбаланси и огнищата на коронавирус

19:00 | 18 август 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалната търговия със стоки може да е близо до връхната си точка на фона на перспективите, които са замъглени от регионалните дисбаланси и огнищата на коронавирус, вследствие на които икономическата активност се забавя, каза Световната търговска организация (СТО).

През март базираната в Женева международна организация повиши барометърът си за търговия със стоки до 110,4, което е най-високата стойност от 2016 г. насам, според изявление в уебсайта на СТО в сряда. В него се казва, че макар индексът да е все още над дългосрочната си средна стойност, печалбите се забавят, „което би могло да предвещава връх на възходяща инерция в търговията“.

Всеки от компонентите на индекса като въздушни товари, контейнерни превози, суровини и автомобилни продукти показа ръст над средното ниво. Индексът на експортните поръчки „се забави по-категорично, което допълнително показва, че темповете на възстановяване вероятно ще се забавят в близкото бъдеще“, заяви организацията.

СТО каза, че последните данни са в съответствие с прогнозата му от 31 март за 8% увеличение на обема на световната стокова търговия през 2021 г. след спад от 5,3% през 2020 г.

„Перспективите за световната търговия продължават да бъдат засенчени от рисковете за спад, включително регионални различия, продължаващите спадове в търговията с услуги и бавния темп за ваксинации особено в бедните страни“, каза СТО.

„Covid-19 продължава да представлява най-голямата заплаха за перспективите за търговия, тъй като новите вълни на инфекция могат лесно да подкопаят възстановяването.“